UBB anunță că reia analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode în ziua în care Emilia Șercan a dezvăluit că ministrul ar fi plagiat

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 16:33
3273 citiri
UBB anunță că reia analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode în ziua în care Emilia Șercan a dezvăluit că ministrul ar fi plagiat
Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este analizată din nou FOTO Facebook / Lucian Bode

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a transmis joi, 24 noiembrie, că reia analiza tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, după ce în aceeași zi jurnalista de investigații Emilia Șercan a susținut că Bode și-ar fi plagiat aproape 20% din teza de doctorat, nu 2,95 așa cum a concluzionat anterior UBB.

„Universitatea (...) a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode. Aşa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaţionale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat şi va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informaţii, după practici şi mecanisme academice de referinţă, dincolo de analizele şi dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democraţie”, a transmis UBB.

Universitatea a mai precizat că în noua analiză vor fi cooptați experţi internaţionali independenţi, având în vedere interesul public faţă de acest caz.

„Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare când există în spaţiul public dovezi clare şi doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală şi contrară prezumţiei de nevinovăţie, depăşind şi practicile academice standard. De asemenea, pornind de la bunele practici internaţionale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesaţi”, se mai menţionează în comunicat.

UBB făcuse publice, anterior, concluziile analizei Comisiei de etică asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, constatându-se că există „o serie de abateri de la bunele norme de publicare - erori de citare şi unele fragmente plagiate”. Universitatea afirma atunci că ministrul și-ar fi plagiat doar 2,5% din teză.

Cu toate astea, joi dimineață jurnalista de investigații Emilia Şercan a transmis pe Facebook, că a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne și că acesta ar fi plagiat în lucrarea sa cel puţin 18,5%.

”Am promis că analizez teza de doctorat a lui dr. Lucian Bode, am analizat-o. Şi ce să vezi: dr. Bode a plagiat. Şi nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puţin 18,5%”, spune Emilia Şercan.

Ea precizează că ”ministrul de Interne, care şi-a susţinut teza în 2018 - la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege - a folosit o combinaţie de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenţie a fraudei”.

”Probele prezentate în această investigaţie demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puţin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustraţii complet plagiate şi alte 30 incorect citate. Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situaţii a plagiat până şi notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite şi plagiate prin traducere”, spune Şercan.

Ea mai afirmă că ”Bode a obţinut calificativul “Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv şi obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe, în care este prezentată o pretinsă “simulare” a preţurilor la motorină, gaze şi electricitate în judeţul Cluj făcută în luna august 2018”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică, 21 aprilie, că PNL nu este „vagon” în alianţa pe care o formează la guvernare şi la alegerile europarlamentare împreună cu...
#lucian bode, #ministrul de interne, #doctorat bode, #plagiat doctorat , #stiri Lucian Bode