Doua nave noi de patrulare pentru Politia de Frontiera, construite la santierele Damen pentru circa 27 de milioane de euro

Miercuri, 10 Martie 2021, ora 18:34
4804 citiri
Doua nave noi de patrulare pentru Politia de Frontiera, construite la santierele Damen pentru circa 27 de milioane de euro
Politia de frontiera va avea doua nave noi/Foto: Politia de frontiera

Politia de Frontiera va avea in dotare doua noi nave maritime de patrulare. Contractul comercial in vederea construirii si achizitionarii navelor a fost semnat la sediul Ministerului Afacerilor Interne, in prezenta ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Contractul a fost incheiat intre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, prin inspectorul general chestorul principal de politie Liviu Bute si Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands, prin Stephen Stout director de vanzari pentru Europa de Est si Sud-Est, pentru achizitia a doua mijloace de mobilitate navala.

"Valoarea contractului este de 129.944.250 de lei fara TVA (26 milioane de euro), proiect fiind derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Interna (ROFSIB2018OS2ASP02 - Achizitie de mijloace de mobilitate navala necesare Frontex), iar navele urmeaza sa intre in dotarea PFR pana la data de 30.11.2022", se arata in comunicatul transmis de Politia de Frontiera.

Aceste nave fac parte dintr-un proiect mai amplu care presupune suplimentarea flotei navale a Politiei de Frontiera Romane, in cadrul caruia urmeaza sa fie achizitioneze, pe langa cele doua nave maritime de patrulare (CPV - Coastal Patrol Vessel) si cinci salupe de interventie (CPB - Coastal Patrol Boat).

Achizitia de nave maritime de patrulare si salupe de interventie confera Politiei de Frontiera Romane o crestere a capabilitatilor de interventie operativa, acestea fiind destinate supravegherii frontierei maritime externe a Uniunii Europene si respectarii jurisdictiei statului roman in zona de competenta, pentru misiuni de patrulare, asigurarea apelor din zona exclusiv economica, siguranta maritima, operatiuni de cautare si salvare si transportarea supravietuitorilor.

Aceasta achizitie va conduce la imbunatatirea cooperarii operationale in cadrul actiunilor comune Frontex la care participa Politia de Frontiera Romana, fara a priva totodata structurile operative la frontierele Romaniei de astfel de mijloace tehnice pe perioade indelungate.

Reprezentantii operatorului economic au decis ca in construirea celor doua nave sa fie angrenate si capabilitatile unitatilor de productie din Romania - Santierele Navale DAMEN Galati si Mangalia.

Politia de Frontiera Romana gestioneaza 2.070 km de frontiera externa a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagra

"Cu navele aflate in dotare, trebuie sa realizeze un dispozitiv de supraveghere eficient, a carui continuitate in timp si spatiu asigura permanent acoperirea unui spatiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritoriala, zona contigua si zona economica exclusiva)", se mai arata in comunicat.

In contextul gestionarii fenomenului migrationist la frontierele externe ale UE, achizitia de nave maritime de patrulare si salupe de interventie este oportuna pentru indeplinirea angajamentelor Politiei de Frontiera Romane asumate cu Agentia Frontex, in ceea ce priveste detasarea de echipamente tehnice in operatiunile comune derulate la frontiera maritima externa a UE, au mai transmis reprezentantii Politiei de Frontiera.

Ce specificatii vor avea navele

Caracteristici tehnice:

Lungime: 42,95 m

Latime: 8,65 m

Echipaj: 28 membri

Capacitate: 80 persoane, inclusiv echipajul

Performante:

Viteza maxima: 30 noduri

Viteza de patrulare: 14 noduri

Autonomie: 600 mile la viteza de croaziera de 14 noduri

Tip motor: 4 motoare tip MTU, tip 16V2000M86

CTESTE SI:

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#politia de frontiera, #achizitie, #nave, #Ministerul de Interne, #Lucian Bode ministru , #stiri Lucian Bode