Fost deputat din Myanmar condamnat la moarte. Politicianul, găsit vinovat de o juntă militară după lovitura de stat eșuată

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 19:21 2092 citiri
Fostul deputat Phyo Zeyar Thaw a fost arestat în noiembrie 2021 FOTO Myanmar Now

Un fost deputat al partidului Liga Națională pentru democrație, condus de fosta lideră a țării Aung San Suu Kyi, a fost condamnat de junta militară vineri, 21 ianuarie, la pedeapsa capitală.

Procesul a fost deschis în urma loviturii de stat de anul trecut.

Phyo Zeyar Thaw, arestat în noiembrie 2021, a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru că ”a încălcat legea antiteroristă”, a indicat regimul militar într-un comunicat emis vineri.

Numeroşi membri ai LND au fost arestaţi sau se ascund după puciul din 1 februarie 2021 care a răsturnat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi, dar aceasta este prima condamnare la moarte împotriva unui membru al partidului acesteia şi fost deputat.

Un eminent activist, Kyaw Min Yu, care a devenit cunoscut în cursul mişcării studenţeşti din 1988, a primit aceeaşi sentinţă. Reţinut în cursul unei razii în octombrie, el este acuzat de asemenea că ar fi încălcat legea antiteroristă.

Phyo Zeyar Thaw, pe numele său adevărat Maung Kyaw, fusese arestat într-un apartament din Rangoon în urma ”unei informaţii şi a cooperării mai multor cetăţeni devotaţi”, a indicat junta.

El este acuzat că ar fi orchestrat mai multe atacuri împotriva forţelor de securitate ale regimului, în special unul cu focuri de armă în cursul verii într-un tren de la periferia oraşului Rangoon în care cinci poliţişti au fost ucişi.

Phyo Zeyar Thaw devenise deputat în urma alegerilor din 2015, în urma cărora a sosit la putere LND.

La 1 februarie 2021, un grup de generali au pus capăt acestei perioade de tranziţie democratică. De atunci, ei desfăşoară o represiune sângeroasă, în care aproape 1.500 de civili au fost ucişi, potrivit unui grup local de supraveghere, iar zeci de opozanţi au fost condamnaţi la moarte.

În Myanmar nu a mai avut loc aplicarea unei sentinţe capitale de câteva decenii.

Consemnată la domiciliu de aproape un an, Aung San Suu Kyi, 76 de ani, a fost deja condamnată în ultimele săptămâni la şase ani de închisoare. Inculpată în mai multe rânduri, ea riscă zeci de ani de detenţie

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News