Cum îți poți prelungi viața cu 10 ani doar schimbându-ți dieta. "Este entuziasmant"

Vineri, 24 Noiembrie 2023, ora 15:57
4587 citiri
Cum îți poți prelungi viața cu 10 ani doar schimbându-ți dieta. "Este entuziasmant"
Persoană care pregătește mâncarea FOTO Unsplash

De câte ori ne e foame sau ne e poftă de ceva avem o alegere: să consumăm alimente despre care ni se spune că sunt bune pentru noi sau să căutăm alimente care ne plac. Aceste alegeri nu sunt ușoare sau întotdeauna posibile, dar cercetările arată că totuși consumul de alimente mai sănătoase poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, în special pe termen lung.

Un nou studiu care analizează datele privind consumul alimentar și rezultatele de sănătate pentru aproape jumătate de milion de rezidenți din Marea Britanie a descoperit că trecerea la o dietă sănătoasă și menținerea ei pot adăuga până la 10 ani la viața ta.

Echipa, condusă de Lars Fadnes, un cercetător în sănătate publică la Universitatea din Bergen din Norvegia, a analizat speranța de viață pentru aproximativ 467.354 de persoane care și-au documentat obiceiurile alimentare ca parte a studiului pe termen lung UK Biobank, care a început în 2006.

Cercetătorii au grupat participanții în funcție de preferințele lor alimentare și au observat cum s-au schimbat de-a lungul timpului. Au identificat consumatorii care mânâncă nesănătos, precum și persoanele ale căror obiceiuri alimentare corespundeau Ghidului alimentar Eatwell al Regatului Unit și altele care consumau o dietă pe care cercetătorii au numit-o dieta longevității.

După ajustările legate de fumat, alcool și activitate fizică, cercetătorii au descoperit că bărbații și femeile în vârstă de 40 de ani care au făcut o schimbare susținută de la o alimentație nesănătoasă prin urmarea recomandărilor Ghidului alimentar Eatwell au câștigat aproximativ 9 ani în speranța de viață.

Cei care au renunțat la băuturile îndulcite și la carne procesată în favoarea unei diete bogate în cereale integrale, nuci, fructe, legume și cantități moderate de pește (așa-numita dietă a longevității) au adăugat încă 10 ani la speranța lor de viață.

Creșteri mai mici ale speranței de viață au fost observate în rândul persoanelor care au avut o dietă medie inițial și a celor care și-au îmbunătățit obiceiurile alimentare mai târziu în viață.

Persoanele în vârstă de 70 de ani ar putea să trăiască până la 5 ani mai mult

"Cu cât sunt mai mari schimbările făcute către modele alimentare mai sănătoase, cu atât sunt mai mari creșterile așteptate în speranța de viață", a precizat echipa.

"Creșterile prognozate în speranța de viață sunt mai mici atunci când schimbarea alimentației începe la vârste mai înaintate, dar acestea rămân substanțiale."

Persoanele în vârstă de 70 de ani ar putea să-și extindă totuși speranța de viață cu aproximativ 4 până la 5 ani dacă ar face o schimbare susținută către o alimentație sănătoasă, fie în conformitate cu Ghidul alimentar Eatwell, fie cu 'dieta longevității', au descoperit cercetătorii.

"Este entuziasmant, dar nu surprinzător, să vedem beneficiile enorme pentru sănătate ale schimbărilor în dietă," a declarat Katherine Livingstone, cercetător în nutriție și autor al studiului, pentru ScienceAlert.

"Acest lucru este important deoarece demonstrează că nu este niciodată prea târziu să faci schimbări mici și susținute către o dietă mai sănătoasă."

Alte studii anterioare au arătat cum diverse modele alimentare sănătoase, care urmează ghidurile alimentare, sunt legate de un risc mai scăzut de deces prematur printre cetățenii americani.

În timp ce această nouă analiză se referă la Regatul Unit, extinzând gama geografică a unor astfel de studii, aceleași avertismente se aplică la fel ca în cazul oricăror date la nivel de populație.

Pentru mulți, modelele alimentare fluctuează în timp

De exemplu, UK Biobank nu măsoară consumul de orez, care este deosebit de important pentru multe grupuri de imigranți, astfel încât rezultatele nu se vor aplica tuturor.

Baza de date a UK Biobank descrie predominant persoane cu origini europene albe, dintr-un mediu socio-economic de clasă mijlocie până la superioară.

Cercetătorii recunosc, de asemenea, că, în timp ce analiza lor a privit schimbările dietetice susținute, "menținerea schimbărilor de stil de viață în timp cu îmbunătățiri dietetice poate fi dificilă, iar pentru mulți, modelele alimentare fluctuează în timp."

Pentru alții, provocarea nu este motivația, ci accesul. Autoritățile sanitare pot recomanda o dietă sănătoasă, dar accesul la alimente nutritive și accesibile este o problemă sistemică și o problemă de sănătate publică pe care politicile guvernamentale pot ajuta să fie rezolvată.

Cercetătorii subliniază rolul taxelor și subvențiilor pentru alimente, care au ca scop să facă alimentele sănătoase mai accesibile decât opțiunile nesănătoase. Un studiu din 2017 a estimat că astfel de politici de impozitare a produselor nesănătoase, cum ar fi băuturile îndulcite, în timp ce se subvenționează opțiunile sănătoase, ar putea salva 60.000 de vieți în SUA în fiecare an, scrie sciencealert.com.

Îmbunătățirea mediilor alimentare în școli și locuri de muncă prin eliminarea aparatelor de distribuție automată și oferirea unor opțiuni mai sănătoase ar putea face, de asemenea, o diferență reală în sănătatea oamenilor - fără a mai menționa impactul asupra planetei.

Studiul a fost publicat în Nature Food.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
O echipă de experți condusă de Universitatea Humboldt din Berlin și Universitatea Stanford din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Psychology and Aging, a făcut o...
#longevitate, #alimentatie sanatoasa, #dieta, #prelungire, #viata, #10 ani , #dieta