Mesajul civilizat al unui bucureștean sătul de mașinile parcate pe trotuar: "Tind să cred că niciunul dintre noi nu știe să zboare încă"

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 15:39
18004 citiri
Mesajul civilizat al unui bucureștean sătul de mașinile parcate pe trotuar: "Tind să cred că niciunul dintre noi nu știe să zboare încă"
Mașini parcate pe trotuare "la dungă" într-un cartier din Sectorul 6 din București FOTO Facebook/ Pentru Sectorul 6

Problema locurilor de parcare în București tinde să se acutizeze, iar locuitorii orașului sunt deranjați că autoritățile nu reușesc să găsească soluții fezabile.

Haosul parcărilor în Capitală este ilustrat perfect în ultimii ani de șoferii care staționează cu naturalețe pe trotuare. Deseori, pietonii sunt forțați să coboare în stradă, în condițiile unui trafic intens și înghesuit.

Parcarea pe trotuare este o problemă abordată de administrația generală sau de cele de sector abia începând cu 2022. Cu toate acestea, o rezolvare a situației este încă foarte departe.

Un bucureștean a scris pe un grup de Facebook administrat de angajați ai Primăriei Sectorului 6 următorul mesaj:

"Fac această postare în măsura în care tind să cred că niciunul dintre noi nu știe/poate să zboare încă.

Știu că problema este veșnică și că există scuze și motive dar indiferent de hate-ul pe care o să-l atrag NU mi se pare normal ca într-o capitală europeană în anul 2022 un trotuar să are precum în poza atașată.

Cum, nu este nici un trotuar în poză?

Ba da, este. Este dar nu se vede de mașinile parcate pe el.

Bine, știu, plătesc taxe și au drepturi, că "doar nu le pot lua oamenii cu ei în sufragerie".

În aceeași măsură cum de aceste scuze nu se aplică în Sibiu, Brașov sau Timișoara?

Întrebarea de mai sus e retorică.

Ce voiam să zic este: ok, avem un prim pas cu sensurile unice (nu știu cât de bine implementat, dar felicitări pentru primul pas), dar poate este cazul să ne gândim și la pietoni.

Nu vreau să aveam loc de tenis de câmp pe #trotuare, ci doar să nu mergem pe stradă".

Angajații administrației de sector i-au răspuns: "Cele semnalate de dvs au ajuns în atenția colegilor de la Mobilitate Urbană care vor trimite spre avizare la Comisia Tehnică de Circulație din cadrul PMB montarea stâlpișorilor de protecție la această adresă. Precizăm că numai după primirea avizului favorabil se va putea proceda la montarea stâlpișorilor".

Bucureșteanul a revenit ulterior cu un comentariu spunând că problema era cunoscută la nivelul administrației de sector încă din 2021, dar că se declară mulțumit că vor fi luate măsuri, chiar și mai târziu.

Postarea a stârnit zeci de comentarii:

"Da' și eu unde vrei să parchez dom'le???"

Argumentul generic în astfel de situații, în condițiile în care cei mai mulți își iau mașină deși nu au unde să o parcheze. E ca și cum nu ai casă, dar îți cumperi pat și îl pui pe holul blocului în fața ușii cuiva, că doar "eu unde vrei să dorm nene??", spune unul dintre comentatori, primind următoarea replică:

"Mulți au mașinile dinainte să se umple Bucureștiul de extracomunitari... Erau maxim 10 mașini per bloc!".

"Doar în Sectorul 6 sunt înregistrate 180.000 mașini și există 45.000 de locuri de parcare.

Discuția asta cu adresa din buletin e inutilă. Poate alege cineva unde se duc taxele? Sunt zeci, dacă nu sute de mii de apartamente date în chirie extracomunitarilor (probabil mai bine de jumătate din ele fără contract) de către cine? Nu de către bucureșteni? Păi hai prima dată să interzicem închirierea locuințelor celor care nu au buletin de București. Să vezi ce fericire va fi pe concetățenii noștri. Și o să putem atunci parcă mașinile pe câte două locuri de parcare, pe diagonală", scrie altcineva.

"Argumentul ăla cu "unde sa o parchez" are un sâmbure de adevăr.

Într-adevăr, situația este de multe ori inacceptabilă, pietonii trebuie sa poate circula în siguranță pe un trotuar.

Însă, să presupunem că pe toate trotuarele se vor monta stâlpișori și mașinile nu vor mai avea acces. Nu putem face o magie să dispară mașinile. Ce facem cu ele? Unde le ducem? Cine are dreptul să dețină o mașină și cine nu? Cine are dreptul să ocupe permanent un loc închiriat la ADP și de ce nu se închiriază cu rândul, cate 2 ani fiecare locatar? Introducând taxe și stâlpi vom crea doar o prăpastie mai mare intre cei care își permit să achite taxele mari și cei care nu își permit.

Toată lumea vrea să dispară mașinile dar nimeni nu are o soluție. Are cineva o soluție? Reală", se întrebă alt comentator.

"Soluția reală era că autorizațiile pentru locuințe sa fie super stricte. Cred că singurul lucru bun rămas din comunism este spațiul mare dintre blocurile de locuințe. Spatiu care putea susține (cat de cat in unele zone) locatarii imobilelor inițiale.

În rest, tot ce este nou, parcare in subteran, fara discuții și fara șmecherii.

Dar nu, s-au dat autorizații peste tot. Am umplut fiecare spațiu cu blocuri, pentru bani.

Și nimeni nu a protestat. Și oamenii au cumpărat. Iar acum ne plângem. Suntem cu toții vinovați", mai comentează cineva.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#locuri parcare Bucuresti, #criza parcari Militari, #masini trotuare bucuresti , #parcare