România și Bulgaria au cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE. Domeniile de activitate care ies în evidență

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 14:04
1902 citiri
România și Bulgaria au cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE. Domeniile de activitate care ies în evidență
Femeie la job FOTO Unsplash

Rata locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană s-a situat la 2,6%, în trimestrul trei din 2023, în scădere de la 2,7% în precedentele trei luni, şi de la 2,9% în perioada similară din 2022, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În perioada iulie-septembrie 2023, statele membre cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante erau Bulgaria şi România (ambele cu 0,8%), Spania şi Polonia (ambele cu 0,9%), Slovacia (1,1%) şi Irlanda (1,2%) în timp ce ţările membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante au fost Belgia (4,7%), Ţările de Jos (4,5%), Austria (4,2%) şi Germania (4,1%).

În zona euro, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,9% în trimestrul trei din 2023, în scădere de la 3% în precedentele trei luni, şi de la 3,1% în perioada similară din 2022.

Comparativ cu trimestrul trei din 2022, rata locurilor de muncă vacante a crescut în cinci state membre UE: Cipru (0,7 pp), Grecia (0,5 pp), Croaţia (0,4 pp), Lituania şi Malta (ambele cu 0,1 pp), a rămas stabilă în patru şi a scăzut în 18 ţări membre UE. Cel mai sever declin a fost în Cehia (minus un punct procentual), Luxemburg (minus 0,9 pp), Danemarca şi Austria (ambele cu minus 0,8 pp) şi Finlanda (minus 0,7 pp).

Pe sectoare de activitate, în România, rata locurilor de muncă vacante era de 0,8% în industrie şi construcţii, respectiv de 0,8% în servicii, în trimestrul trei din 2023.

La nivelul Uniunii Europene, rata locurilor de muncă vacante era de 2,3% în industrie şi construcţii, respectiv de 2,9% în servicii.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), liderul mondial în producția de cipuri, a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16. Noul proces de fabricație, ce...
#locuri munca vacante, #locuri munca Romania, #locuri munca UE , #stiri joburi