Vrei sa muncesti in strainatate? Care sunt cele mai primitoare tari pentru romani

Marti, 02 Iulie 2013, ora 10:34
6623 citiri
Vrei sa muncesti in strainatate? Care sunt cele mai primitoare tari pentru romani
Foto: Arhiva

Cei mai multi dintre romani indica Italia si Spania printre tarile cele mai primitoare pentru conationalii care vor sa munceasca in strainatate.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre ei afirma ca au rude de orice grad in strainatate, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, in perioada 28 mai - 3 iunie.

Astfel, 51,8% dintre romani afirma ca au rude plecate in strainatate, iar 60,6% dintre acestia sustin ca nu primesc bani de la membrii familiei aflati in alte tari, in timp ce 38,1% sustin ca sunt ajutati financiar de catre rudele din strainatate.

Profilul romanului plecat la munca in strainatate - barbat tanar din Bucuresti

Chestionati cu privire la tarile cele mai primitoare pentru romanii care vor sa munceasca in strainatate, 67,8% dintre respondenti au indicat Italia, urmata de Spania cu 61,5%.

Pe pozitia a treia in aceasta ierarhie se situeaza Germania cu 36,1%, a patra pozitie este detinuta de Marea Britanie/Anglia - 21,1%, iar pe a cincea pozitie se afla Franta, cu 19,1%. Urmeaza SUA cu 5,4%, Grecia cu 5,3%, Ungaria cu 4,3%, Austria cu 4,1%, Danemarca - 4,1% si Canada - 3,7%.

Tarile mai putin prietenoase

In partea inferioara a clasamentului sunt plasate Irlanda (3,6%), Olanda (3%), Belgia (2,9%), Suedia (2,7%), Portugalia (2,6%), Turcia (2,5%), Norvegia (1,8%), Cipru (1,4%) si Elvetia (1,1%). Alte tari care au intrunit procente sub 1% totalizeaza 3,7% din optiuni.

In ceea ce priveste contributia conationalilor plecati in strainatate, 56,8% declara ca romanii din afara granitelor contribuie mult la nivelul de trai al romanilor din tara, in timp ce 30,8% afirma ca romanii din strainatate contribuie in mica masura la nivelul de trai al celor din tara.

Situatie grava: Tot mai multi copii romani au parinti plecati la munca in strainatate

Totodata, 74,9% dintre respondenti cred ca romanii din strainatate ar trebui sa aiba dreptul de a vota la alegerile parlamentare sau prezidentiale din Romania, 15,1% raspund negativ, in timp ce 10% nu stiu sau nu raspund.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul.

Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Chestionarele au fost aplicate in 37 de judete si municipiul Bucuresti, intr-un total de 74 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#tari primitoare romani, #romani munca strainatate, #romani Spania, #romani Italia , #locuri de munca disponibile