Unul din doi angajati romani cu copii lucreaza in continuare cu greu de acasa - sondaj

Comunicat de presa
Joi, 28 Mai 2020, ora 11:48
20173 citiri
Unul din doi angajati romani cu copii lucreaza in continuare cu greu de acasa - sondaj
Foto: Arhiva Pixabay

Aproape jumatate (46,4%) dintre angajatii care impart biroul de acasa cu copiii lor recunosc ca le este greu sa isi organizeze eficient activitatea in conditiile in care trebuie sa se ocupe, pe langa sarcinile de serviciu, si de solicitarile copiilor, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.

Astfel, doi din cinci respondenti si-ar dori sa poata lucra de acasa insa cu un program flexibil, astfel incat sa se poata ocupa si de cei mici cat timp cresele si scolile sunt inchise.

Cu toate acestea, nu toti au sustinerea angajatorului sa-si organizeze timpul si sarcinile de lucru in functie de situatia personala. Aproape 40% dintre angajatii care au participat la sondajul BestJobs sustin ca angajatorul se arata deranjat cand solicita doua ore libere in timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar le acorda totusi timpul necesar, in timp ce 28,6% se plang ca angajatorul nu le permite deloc acest lucru.

Chiar daca lucreaza de acasa, un sfert dintre angajati arata ca ajung sa aloce mai mult de opt ore pe zi activitatii profesionale, mai ales ca sunt adesea intrerupti de copii.

In aceste conditii, cei mai multi dintre ei spun ca, atunci cand nu pot acorda atentie celor mici, ii lasa sa-si ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) si doar 18% sunt ajutati de celalalt parinte.

Majoritatea parintilor (71,4%) reuseste sa aloce mai putin de 4 ore pe zi copiilor pentru toate activitatile pe care le desfasoara impreuna cu ei, insa 18% spun ca depasesc 8 ore, in conditiile in care situatia profesionala le permite acest lucru.

Cea mai mare parte din timpul petrecut impreuna este alocat temelor (43%), care sunt urmate de joaca (21,4%) si diverse activitati extrascolare (18%).

Parintii petrec 2 ore pe zi cu copiii la scoala de acasa

De altfel, activitatile scolare le consuma parintilor mai mult de doua ore zilnic (57,1%), mai ales ca invatamantul online este considerat ineficient, dupa cum afirma 28,6% dintre respondenti.

Nici copiilor nu le place prea mult scoala online, dar s-au adaptat (50%), in timp ce 21,4% nu s-au adaptat deloc si lucreaza cu dificultate.

Doar 28,6% dintre parintii respondenti afirma ca cei mici nu reactioneaza destul de bine la cursurile online.

In cele mai multe cazuri, atunci cand urmeaza cursurile online, copiii folosesc laptopul familiei (67,9%), dar sunt si situatii in care este folosit un dispozitiv de serviciu al unui membru al familiei, pus la dispozitie temporar pentru activitatea de invatare in detrimentul activitatii de serviciu (3,6%).

Anul acesta, cei mai multi dintre salariatii care au copii spun ca vor sarbatori ziua de 1 iunie cu o iesire in jurul locuintei (46,4%), in casa, prin diverse activitati distractive (17,9%), sau in parc (17,9%).

Sondajul a fost efectuat in perioada 5-25 mai 2020, pe un esantion de 862 de utilizatori de internet din Romania.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#work from home, #sondaj BestJobs angajati romani , #angajatori