Tari in care este foarte greu sa fii concediat

Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 09:30
20082 citiri
Tari in care este foarte greu sa fii concediat

Exista locuri in care poti fi concediat fara niciun avertisment, insa aceasta pare sa fie mai degraba exceptia decat regula.

In cea mai mare parte a Europei, in special in Franta si in Italia, exista o legislatie solida care face sa fie foarte dificil sa concediezi pe cineva, indiferent de situatie, scrie BBC.

In schimb, in Statele Unite angajatii pot fi concediati, in general, din orice motiv, fara notificare. Singurele exceptii au legatura cu cazurile de discriminare sau apar atunci cand angajatii sunt protejati printr-un contract.

"In SUA suntem cat se poate de lipsiti de reglementare in ceea ce priveste concedierile", sustine Meghan Hill, asociat senior al firmei de avocatura Squire Patton Boggs din Columbus, Ohio.

Ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca un angajat sa fie chemat in biroul sefului, sa fie informat ca a fost concediat, sa i se spuna sa isi stranga lucrurile si sa fie silit sa plece imediat.

Functioneaza in ambele sensuri. Angajatii pot anunta ca demisioneaza si pot pleca pe loc. Ba chiar pot incepe de indata sa lucreze in alta parte. In practica, se acorda totusi un preaviz de doua saptamani, desi o astfel de obligatie nu este prevazuta de lege.

De asemenea, in SUA nu exista, la nivel federal, o lege cu privire la platile compensatorii, masura care se reglementeaza prin contracte individuale, de obicei in cazul angajatilor cu functii importante.

In Italia exista una dintre cele mai puternice reglementari in ceea ce priveste piata muncii, conform expertilor in resurse umane si dreptul muncii. Acestea sunt numeroase si specifice si, de regula, menite sa asigure protectia angajatilor.

De exemplu, daca o femeie a fost casatorita pentru mai putin de un an, nu poate fi concediata decat pentru abateri grave precum furt sau violenta, potrivit lui Michael Butler, din cadrul departamentului de resurse umane de la Radius Worldwide, care ajuta companiile sa se extinda pe noi piete.

Concedierea se realizeaza cu dificultate chiar si in astfel de cazuri, sustine Andrea Huggard-Caine, expert international in HR pentru Society of Human Resources Management, care a lucrat in trecut in Italia si a fost nevoita sa dea afara un angajat pentru furt. Potrivit acesteia, tribunalul a stabilit ca angajatului in cauza i s-a oferit oportunitatea de a fura, iar compania a trebuit sa-i plateasca multi bani pentru a se asigura ca nu isi va relua functia.

In aceste conditii, nu este surprinzator ca procesul de angajare este chiar mai laborios si cronofag.

Oricum, premierul italian Matteo Renzi si-a exprimat intentia de a modifica aceasta legislatie considerata rigida si invechita, ce a dus la o piata a muncii dezechilibrata, in care angajatii cu vechime au joburi permanente din care nu pot fi concediati, in timp ce tinerii trebuie sa accepte contracte pe termen scurt, a scris BBC intr-un articol distinct.

In Marea Britanie, fiecare angajat are dreptul la un preaviz de o saptamana pentru primii doi ani in functie, la care se adauga cate o saptamana pentru fiecare an dupa acest prag.

Totusi, companiile stabilesc preavize mai lungi decat prevede legea, pentru a se asigura ca angajatii nu vor pleca prea usor.

Exista si posibilitatea ca angajatului sa i se ceara sa plece imediat dupa ce a fost concediat si sa ii plateasca perioada aferenta preavizului. Se intampla in special atunci cand companiile vor sa protejeze informatii confidentiale sau sa impiedice accesul acestuia la baza de clienti, explica FinLaw Uk.

In Brazilia nu este nevoie de un motiv pentru a da afara un angajat, insa va fi foarte costisitor pentru companie. Costurile implica plata unei amenzi de aproximativ 3% din suma tuturor salariilor incasate de angajat, potrivit Foreing Policy.

Daca angajatorul poate dovedi ca motivul concedierii este unul serios, precum furtul, este scutit de la plata amenzii. Totusi, se ajunge de regula la un proces, iar deciziile instantei sunt de cele mai multe ori in favoarea angajatului, astfel incat companiile prefera sa plateasca amenda.

Nici in China nu este usor sa faci disponibilizari. Instanta poate bloca o concediere sau poate insista pentru reinstalarea in functie, mai scrie BBC.

In plus, intr-o tara care, din punct de vedere cultural, este axata pe relatii, trebuie avute in vedere mai multe aspecte. Este important ca situatia sa fie gestionata cu grija, fiind in joc imaginea companiei.

Companiile straine cu cele mai bune rezultate in China sunt cele care fac eforturi pentru a intelege cultura acestei tari si pentru a functiona in cadrul ei.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#concedieri Europa, #concedieri SUA, #lege concediere , #concedieri