Tara in care tinerii nu au loc de munca pentru ca sunt prea lenesi

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 15:26
4763 citiri
Tara in care tinerii nu au loc de munca pentru ca sunt prea lenesi
Foto: The Joint

Tinerii din Bosnia si Hertegovina sunt someri nu doar pentru ca piata muncii intampina dificultati, ci si din cauza ca acestia nu isi cauta un loc de munca asteptand ca acest lucru sa fie facut de institutiile statului.

Aproximativ 60% dintre tinerii bosniaci sunt in aceasta situatie, pentru ca inca pastreaza gandirea din epoca socialista, cand o diploma le asigura absolventilor un loc de munca decent, arata o cercetare a organizatiei bosniace Populari, preluata de Balkan Insight.

Locuri de munca pentru romani in strainatate - salarii de pana la 84.000 de euro anual

"Nivelul mediu de ambitie este foarte scazut. Am mostenit ideea ca, daca ai o diploma de facultate, primesti un loc de munca la institutiile statului", afirma Adis Arapovici, unul dintre autorii cercetarii.

In Bosnia exista, in prezent, peste o jumatate de million de tineri fara loc de munca, dintre care 40.000 au studii superioare.

Arapovici mai spune ca, pe langa faptul ca piata muncii nu ofera suficient de multe job-uri, majoritatea tinerilor nu sunt dispusi sa se angajeze, ca sa numai vorbim de deschiderea propriei afacere.

Studiul arata existenta unui cerc vicios in care se regasesc o situatie economica precara, o slaba calitate a invatamantului superior, asteptarile mari ale tinerilor si lipsa experientei practice si a competentelor relevante pentru piata muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#somaj tineri Europa, #tineri lenesi Bosnia, #tineri locuri munca , #oferte locuri munca