Sute de disponibilizari la Mechel: Se anunta noi proteste

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 19:38
2101 citiri
Sute de disponibilizari la Mechel: Se anunta noi proteste
Foto: Cluj Online

800 de angajati vor fi disponibilizati de la combinatul Mechel Campia Turzii, a anuntat conducerea. "Sper sa se trezeasca orasul!", spune Ioan Pascu, liderul sindicatului, anuntand noi actiuni de protest.

Conducerea Mechel Campia Turzii a notificat sindicatul din combinat, dar si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) privind intentia de a disponibiliza alte 800 de persoane, urmand sa mai ramana 360 de angajati la sectia de Tragatorie, informeaza Mediafax.

"De asemenea, s-a decis punerea in conservare a utilajelor din toate sectiile care nu functioneaza, pana in mai 2013. Estimam ca noile concedieri colective vor intra efectiv in vigoare in luna ianuarie 2013, pentru ca este nevoie de o perioada de 90 de zile de la notificare. Notificarea a fost transmisa si la AJOFM si ITM", a declarat Pascu.

In aceste conditii, sindicatul de la Mechel Campia Turzii a decis sa reia, la sfarsitul lunii octombrie, pichetarea sediului combinatului si sa organizeze un nou miting in Campia Turzii.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat ca toti cei disponibilizati vor primi ajutor de somaj si, mai mult, unii dintre ei vor fi preluati de firma de paza.

"Toti care vor fi disponibilizati vor primi ajutor de somaj. De asemenea, circa 180 de persoane din cele 726 care vor fi concediate vor fi preluate de firma de paza a grupului", a declarat, miercuri, ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vanzare numeroase active, inclusiv uzinele detinute in Romania, si doreste sa obtina, potrivit Kommersant.ru, 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel. Grupul a luat aceasta decizie pentru a-si reduce datoriile si a finanta un proiect minier.

Mechel este prezent in Romania din 2002, iar contractul de privatizare a combinatului de la Campia Turzii a fost incheiat in 2003.

Sindicatul de la Mechel Campia Turzii ii ceruse premierului Victor Ponta, intr-o scrisoare deschisa, ca institutiile statului sa monitorizeze activitatea combinatului si sa stopeze taierea si instrainarea utilajelor, pentru evitarea inchiderii acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#disponibilizari Mechel Campia Turzii , #concedieri