SUA: Mai multe locuri de munca, somaj in crestere

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 11:10
2218 citiri
SUA: Mai multe locuri de munca, somaj in crestere
Foto: examiner.com

Peste 171.000 de joburi noi au fost create, in octombrie, mai mult decat se asteptau analistii.

Cu toate acestea, rata somajului a urcat la 7,9%, luna trecuta, de la 7,8%, in septembrie, ceea ce inseamna ca tot mai multi americani isi cauta un loc de munca prin intermediul agentiilor specializate, insa nu s-au angajat inca, informeaza BBC.

Aceste cifre ar putea fi unele extrem de importante pentru cei doi candidati la presedintia tarii, democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney, deoarece reprezinta ultimele date economice importante, date publicitatii inaintea alegerilor programate joi.

"Cresterea somajului este o dovada trista ca economia inca stagneaza. Numarul celor fara loc de munca este mai mare, in prezent, decat atunci cand Obama a preluat functia de presedinte", a declarat Mitt Romney.

Insa contracandidatul sau democrat a precizat ca s-au facut multe progrese in acest sens.

"Inca mai avem multe de facut", a afirmat Obama, in fata multimii adunate la Ohio.

Alegeri in SUA: Democratii din Ohio: Conducem o operatiune foarte agresiva - Corespondenta din SUA

Analistii sustin ca ambii candidati pot folosi in favoarea lor aceste date.

"Presedintele Obama se poate lauda cu o rata rapida de crestere a numarului de locuri de munca, in timp ce Romney poate evidentia ca somajul este la un nivel prea ridicat", a explicat Nigel Gault, economist-sef la IHS Global Insight.

"Insa per total, raportul arata mai bine decat ne asteptam", a adaugat acesta.

De remarcat este faptul ca rata somajului a crescut doar cu 0,1%, iar acest lucru este datorat faptului ca numarul persoanelor care isi cauta de munca a crescut. Acestia sunt americanii fara job, care au inceput sa creada din nou ca se vor angaja, astfel ca numarul lor tot mai mare poate fi interpretat si ca o revenire a increderii in economia SUA.

In octombrie, numarul celor care au un loc de munca sau isi cauta unul a urcat la 578.000.

Cresterea economiei americane s-a imbunatatit in trimestrul al treilea al acestui an, dar ramane in continuare insuficienta pentru a permite o scadere semnificativa a ratei somajului, potrivit unei prime estimari oficiale privind evolutia Produsului Intern Brut publicata saptamana trecuta de Departamentul american al Comertului.

In perioada iulie-septembrie 2012, PIB-ul american a crescut cu 2% in ritm anual, dupa o crestere anuala de 1,3% inregistrata in trimestrul al doilea.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#locuri munca noi SUA, #rata somaj SUA octombrie, #somaj SUA octombrie, #economie SUA , #locuri de munca disponibile