Strategiile "neortodoxe" de succes ale milionarilor

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 18:41
3383 citiri
Strategiile "neortodoxe" de succes ale milionarilor

Calea "sigura" de a atinge succesul in afaceri este absolvirea unei facultati si inceperea unei cariere din cea mai mica functie, muncind pana ajungi in varf, promovand prin propriile forte.

Insa o intreaga multime de autori, bloggeri si profesori atrag atentia ca, in economia actuala, e necesara o abordare mai neortodoxa a succesului si tinerii par atrasi mai mult de aceasta varianta, scrie US News.

In lucrarea "The Education of Millionaires" (Educatia milionarilor - n.red.), de Michael Ellsberg, autorul sustine ca tinerilor le va fi mai bine daca sar peste facultate si intra direct in afaceri, pe cont propriu, si da drept exemplu o multime de afaceristi de succes care nu s-au mai obosit sa arunce banii pe facultati inainte de a-si crea o afacere.

Afaceristul filantrop Peter Thiel a lansat, recent, o bursa de doi ani pentru tinerii antreprenori, in valoare de 100.000 de dolari, care le permite acestora sa isi dezvolte ideea de afaceri in loc sa mearga la facultate. Unul dintre primii tineri care au primit bursa a fost Dale Stephens, fondatorul site-ului uncollege.com, care ii incurajeaza pe antreprenori sa caute alternative la educatia traditionala.

Richard Vedder, de la American Enterprise Institute, sustine, la randul sau, ca facultatile nu ii educa pe studenti, desi incaseaza tot mai multi bani (si daca asta se intampla in SUA, Romania nu poate fi diferita!). Andrew Sum, profesor de economie la Universitatea Northeastern, subliniaza si el ca multi absolventi sunt nevoiti, odata terminata facultatea, sa munceasca in servicii sau comert, fara a utiliza ce au studiat in facultate, cu toate ca au cheltuit pentru studiile superioare.

Nu toata lumea este insa de acord cu aceasta alegere. Anthony Carnevale, director al Centrului de Educatie si Forta de munca al Universitatii Georgetown scrie: "Sa sari peste facultate ca sa te multumesti cu o slujba cu un salariu mic nu este o miscare desteapta, in pofida parerilor contrare... Acestia dau sfaturi proaste copiilor altor oameni". Carnevale spune ca trebuie sa ramai in scoala, pentru ca, pe termen lung, va conta, mai ales ca astfel ai ocazia sa eviti somajul si cozile din aceasta perioada de la centrele de angajare.

Ellsberg sustine insa ca acesta nu este un motiv suficient ca sa dai o multime de bani pe educatia superioara si studiile care arata ca rata somajului este mai ridicata printre cei fara facultate sunt inselatoare.

"Faptul ca oamenii care se descurca mai bine tind sa aiba si diploma de licenta nu inseamna neaparat ca facultatea le-a determinat succesul, ci ca oamenii mai destepti si mai ambitiosi tind sa mearga la facultate", si daca esti unul dintre acestia, ar trebui sa te intrebi daca, in loc sa dai bani pe facultate, n-ai prefera sa incepi o afacere.

Ellsberg ii incurajeaza pe oameni sa se educe singuri si sa invete singuri cum sa se "vanda". "Cam 80% din piata muncii are loc informal si sunt factori mai importanti pentru succes decat studiile superioare - sa ai o buna retea de contacte, sa stii oameni care stiu oameni, sa stii oameni care iau pulsul oportunitatilor economice", spune acesta.

Autorul recunoaste ca in anumite domenii, precum medicina sau dreptul, studiile sunt absolut necesare, insa cei care intentioneaza sa se lanseze in afaceri, arta sau tehnologie au modalitati mai bune si mai ieftine de a invata abilitatile necesare.

Dezbaterea intre experti continua si dincolo de facultate, un grup de antreprenori sfatuind tinerii sa se indeparteze de lumea corporatiilor si sa-si lanseze propria afacere.

Chris Guillebeau, autor al cartii "The Art of Non-Conformity", spune: "N-a fost niciodata un moment mai bun ca sa incepi ceva pe cont prorpiu... Este extrem de ieftin sa incepi o afacere. Daca poti sa ii dai drumul fara datorii si fara sa investesti o multime de timp, de ce n-ai face-o?". El sugereaza si cea mai usoara micro-afacere: ii investi pe ceilalti abilitatile pe care le-ai capatat tu, ca un fel de "antrenor personal". Creeaza-ti un website unde iti prezinti oferta.

In fine, Ellsberg sustine ca pana si cei care opteaza pentru o abordare conventionala a succesului trebuie sa invete sa fie creativi si sa se "vanda" cat mai bine:

"Daca nu stii sa te vinzi, vei cersi mereu o slujba... Toata lumea face marketing. Se numeste a trimite CV-uri si scrisori de recomandare... Un interviu pentru o slujba este o sesiune de vanzari, in care produsul de vanzare esti chiar tu".

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#om afaceri, #afacere inceput, #incepere afacere, #afacere bani putini , #cereri locuri de munca