Parintii vor fi incurajati sa revina la munca pana la implinirea varstei de sase luni a copilului. Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de reinsertie la 1.500 de lei VIDEO

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 16:29
Autor: Teodor Serban
Parintii vor fi incurajati sa revina la munca pana la implinirea varstei de sase luni a copilului. Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de reinsertie la 1.500 de lei VIDEOCopilul mic se joaca pe covor FOTO Pixabay.com

Parintii vor fi incurajati sa revina la munca pana la incheierea concediului de crestere a copilului. Stimulentul de reinsertie va fi de 1.500 de lei, a anuntat miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

UPDATE. Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de reinsertie de la 650 la 1.500 de lei. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii Raluca Turcan, la finalul sedintei de Guvern.

"Parintii aflati in concediu de crestere a copilului primesc un stimulent de 1.500 de lei, daca aleg sa se intoarca la munca pana la implinirea varstei de 6 luni a copilului.Se mentine stimulentul de 650 de lei pentru parintii care se intorc la munca pana la implinirea varstei de doi ani a copilului", a spus Raluca Turcan.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Cifrele pe fond n-arata bine: avem o crestere a numarului de persoane care intra in pensie, avem o scadere a natalitatii, avem niste semnale de crestere a somajului, pentru ca se resimt efectele pandemiei.

Nu am stat degeaba. In momentul in care vazut aceasta analiza, am venit cu un proiect care, probabil in doua saptamani, va fi adoptat in Guvern si anume de crestere a vietii active pentru cei care au ajuns la varsta de pensionare. Maine (miercuri, 7 aprilie 2021 - n. r.) in sedinta de Guvern va fi adoptata o ordonanta prin care stimulam parintii sa se intoarca la munca pana la implinirea varstei de sase luni a copilului, primind un stimulent de reinsertie de 1.500 de lei pe toata durata cat ar fi beneficiat de concediu pentru cresterea copilului.

In perioada urmatoare va fi inca un set de masuri active prin care persoane care de afla in sisteme de dependenta fata de stat (somaj sau ajutor social) sa primeasca niste impulsuri sa intre in viata activa", a mentionat Turcan.

Conform datelor ministrului Muncii, la ora actuala, in Romania, din totalul celor patru milioane de pensionari, peste 200.000 opteaza sa munceasca in continuare dupa momentul iesirii la pensie.

"Chiar daca avem 4 milioane de pensionari in sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fara penalizare, plus aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmas, 230.000 opteaza sa lucreze dupa momentul pensionarii.

Cred ca se raporteaza la varianta de varsta de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care il au si nu ca la un moment in care viata activa se incheie si dupa aceea beneficiezi de drepturile in urma unei vieti de munca. Aici provocarea noastra este, inca din prima secunda, sa crestem si sa impulsionam viata activa", a spus Raluca Turcan.

In alta ordine de idei, oficialul a adaugat ca, in ceea ce priveste piata muncii din Romania, efortul financiar pentru plata somajului tehnic se ridica la valoarea de 84 de milioane de lei pe luna si doar in aprilie vor beneficia de acest stimulent aproximativ 55.000 de angajati.

"Doar luna aceasta platim somajul tehnic pentru aproximativ 55.000 de angajati, cu un efort de 84 de milioane de lei pe luna si, tragand o linie, din momentul declansarii starii de urgenta, am salvat aproximativ 1,2 milioane de locuri de munca prin somajul tehnic. Acestora li se adauga si somerii indemnizati.

Schema aceasta este facuta cu cap, in sensul in care noi platim somajul tehnic cu obligativitatea sa-i mentina in campul muncii. Am prelungit plata somajului tehnic pana la finalul lunii august, ceea ce inseamna ca ei vor mai ramane in campul muncii pana la finalul acestui an, perioada in care speram ca economia sa inceapa sa-si revina, tinand cont ca si pentru stimularea economiei am avut masuri de trecere cu bine a starii de urgenta. Pentru aceasta masura (somajul tehnic - n. r.) avem prevazuti in buget aproximativ 800 de milioane de lei", a subliniat seful de la Munca.

 Articol citit de 2256 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  asmvax
  07.04.2021, 18:39
  Stimulentul
  Se scot mai bine la buget
  medgidnicolai
  07.04.2021, 15:06
  va cramponati de pensionari
  ati decimat peste 20.000 cu covidul 19 in ultimul an, si continuati sa o faceti. mai putini pensionaroi bucuria nebunilor ca raman mai multi bani la buget. ati fost alesi de oameni, pentru oameni, nu pentru decimarea lor. concediul postnatal era de 2 ani pe vremea cioumei rosii, si platit destul de bine. voi vreti ca mama, imdeiat dupa nastere daca se poate, sa-si alapteze copilul la locul de munca. numai sa produca plus profit pentru altii.
  RTDJ
  07.04.2021, 18:42
  Gebe, nu mai alapteaza nimeni dupa 6 luni...
  Acum sunt la moda biberoanele umplute cu sinteze bovine pline de hormoni -- buni doar pentru vitei -- imbogatite cu vitamine si minerale asa-zis naturale. Degeneratia viitoare are astfel garantat un organism fragil si un sistem imunitar functional la cote de avarie.
  ABC-Q
  07.04.2021, 15:00
  prosti, dar raluca,
  " Nu am stat degeaba. in momentul in care am vazut aceasta analiaza, am venit cu un proiect care, probabil in doua saptamani , va fi adoptat de guvern ".
  Du-te mai femeie, ca poate ai si tu copii.
  Sa vedem ce va decide guvernul. Pe ciolacu, care rade ca proasta in targ,dupa ce spune o fraza,care crede ca i-a lamurit pe romani, l-ai intrebat?.
  Cumetrie, cumetrie dar romanul ph stie ?.