Siegfried Muresan: Limitarea dreptului romanilor de a lucra in UE incalca tratatele europene

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 16:41
5628 citiri
Siegfried Muresan: Limitarea dreptului romanilor de a lucra in UE incalca tratatele europene
Foto: Arhiva Pixabay

Europarlamentarul Siegfried Muresan critica propunerea ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, potrivit careia dreptul romanilor de a lucra intr-o tara din UE sa fie limitat la o anumita perioada.

El afirma ca libertatea romanilor de a studia si de a lucra in Europa a fost obtinuta prin aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana si nu trebuie pusa sub semnul intrebarii de niciun om politic.

"Oameni buni, ministrul Teodorovici vrea sa limiteze dreptul romanilor de a calatori si de a lucra in UE. Libertatea de miscare, de a lucra si a studia oriunde in Europa este o libertate fundamentala pe care poporul roman a obtinut-o prin aderarea la UE. Pentru ca romanii sa poata lucra fara permis de munca in toate statele membre, a trebuit sa treaca 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeana. De aceea, libertatea de miscare nu trebuie pusa sub semnul intrebarii de niciun om politic", afirma Siegfried Muresan intr-o postare pe Facebook.

Romanii care lucreaza acum in strainatate au plecat din tara din cauza saraciei, mai spune europarlamentarul, precizand ca ministrul de Finante nu le poate lua sansa de a duce o viata mai buna in alta tara.

"Romanii care traiesc acum in Diaspora au plecat din cauza saraciei, nu de placere. Obligatia ministrului de Finante si a Guvernului Romaniei este sa creeze oportunitati pentru romani in tara, nu sa le interzica sansa de duce o viata mai buna in alta parte daca ei nu au fost in stare sa le ofere mai multe oportunitati in Romania", subliniaza Siegfried Muresan.

Potrivit acestuia, propunerea lui Teodorovici incalca tratatele europene, iar negocierile pentru Brexit au dovedit ca UE nu va renunta niciodata la libertatea de miscare a cetatenilor sai.

"Guvernul trebuie sa atraga investitori care sa creeze locuri de munca bune in tara. Pentru asta, trebuie sa dezvolte infrastructura, sa construiasca autostrazi si sa modernizeze liniile de cale ferata. Trebuie sa intareasca economia si sa ofere un cadru fiscal bun pentru investitori.

Sunt sigur ca ministrii de Finante ai celor 27 de state membre si-au pus mainile in cap cand l-au auzit pe ministrul Finantelor din tara care va prelua presedintia UE ca propune lucruri care incalca tratatele europene.

Negocierile pentru Brexit au dovedit ca UE nu va renunta niciodata la libertatea de miscare a cetatenilor sai. Nici macar de dragul lui Teodorovici. Europa este un proiect al libertatii, nu al interdictiilor de tip PSD - Teodorovici", completeaza Siegfried Muresan.

Eugen Teodorovici a spus, mai devreme marti, ca le-a propus ministrilor de Finante din Uniunea Europeana ca fiecarui muncitor sa ii fie limitat dreptul de a lucra intr-o tara, respectiv sa se poata face doar pe o anumita perioada.

"Limitarea dreptului de a lucra. In ce sens? Iar vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Nu domnule, permisul de munca sa fie acelasi ca si timp, in toate statele. Nu ai voie dupa primul permis, sa-ti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi, in Europa.

Asa, daca se duce in Germania si tot primeste drept de munca, nu o sa se intoarca cel care lucreaza in Germania in veci in Croatia, Romania sau de unde a plecat. Este o masura discutata. Maxim cinci ani si 'La revedere', dupa aceea te duci in alta tara si iti cauti loc de munca", a afirmat Eugen Teodorovici.

I.O.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#limitare drept munca strainatate , #munca strainatate