Sclavie la Amazon: Dezvaluirile cutremuratoare ale unui angajat incognito

Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 18:49
66101 citiri
Sclavie la Amazon: Dezvaluirile cutremuratoare ale unui angajat incognito
Foto: Wales Online

Angajatii Amazon sunt supusi stresului intr-o asemenea masura incat risca boli psihice, arata concluziile unei investigatii facute de jurnalistii britanici.

Desi mai marii companiei sustin ca grija fata de angajati este pe primul loc, BBC a trimis un reporter sub acoperire sa munceasca in perioada de dinainte de Black Friday.

Adam Littler, in varsta de 23 de ani, s-a angajat la depozitul Amazon din Swansea (Jersey Marine) si, timp de sapte saptamani, a muncit cot la cot cu angajatii.

A primit jobul de colector de comenzi care consta in preluarea comenzilor online, gasirea obiectului in depozitul ce masoara nu mai putin de 800.000 metri patrati si transportarea lui la departamentul de livrari.

Adam a avut atasat un scaner corporal care scotea sunete ascutite de cate ori timpul alocat fiecarei operatiuni era depasit.

In 33 de secunde trebuia sa preia o comanda si sa o predea, in conditiile in care angajatul este obligat sa apese pe butonul de "reset" al scanerului la terminarea fiecarei operatiuni.

In schimburile de noapte de exemplu, care durau si zece ore, Adam parcurgea pana la 18 kilometri pe jos, in uriasul depozit.

Profesorul Michael Marmot, unul dintre cei mai faimosi experti din Marea Britanie in materie de conditii de munca pentru angajati, a declarat, dupa ce a vazut imaginile filmate sub acoperire, ca ceea ce se intampla in depozitul Amazon este imaginea perfecta a tot ceea ce poate fi mai rau in ce priveste conditiile de munca.

"Din cauza caracteristicilor acestui tip de job, riscul de boli mentale si fizice este foarte mare. Vor exista mereu astfel de slujbe, insa putem face ceva ca sa le imbunatatim. Mi se pare ca cererea pentru eficienta si costul pentru bunastarea si sanatatea umana ar trebui sa fie echilibrate", spune profesorul.

"Suntem masini, roboti, functionam pe baza de scaner. Ne bagam in priza atunci cand ajungem la munca si ne scoatem din priza cand plecam de la munca", povesteste jurnalistul.

"Dupa o noapte de munca nu-mi mai simteam picioarele, am crezut ca nu mai sunt in stare sa ajung acasa", adauga tanarul. Ce-i drept, pe timp de noapte, salariul este ceva mai mare decat in timpul zilei. De la 6,50 de lire sterline/ora, in timpul noptii angajatii pe functia lui Adam castiga 8,25 de lire sterline/ora.

Problema este ca turele de noapte dureaza 10 ore si jumatate, cu o singura pauza de o ora, ceea ce contravine legislatiei muncii, mai ales in conditii de stres. Ce-i drept, o saptamana de noapte dureaza numai patru zile.

Cu toate acestea, reprezentantii Amazon sustin ca angajatii sunt avertizati asupra faptului ca jobul este "solicitant". In plus, Amazon nu uita sa precizeze ca a investit un miliard de lire sterline in Marea Britanie si a creat peste 5.000 de locuri de munca permanente.

Nici angajatii Wal-Mart nu o duc mai bine

Cu putin inainte de Black Friday, angajatii Wal-Mart, un mare lant de retail din Statele Unite, au anuntat ca vor face greva din cauza conditiilor de munca. Greva a avut loc in 1.500 de magazine. In urma cu un an, un angajat a murit calcat in picioare de multime. Gigantul are peste un milion de angajati, mai mult de jumatate dintre ei castigand o leafa de mizerie si lucrand in conditii sub standardele normale.

Al Jazeera scrie ca pentru a "da peste nas" companiei care a anuntat un profil de 17 miliarde de dolari anul trecut, un restaurant din nord-estul statului Ohio a cerut donatii anul acesta, de Ziua Recunostintei, gatind o masa calda pentru angajatii Wal-Mart care nu isi permit o masa calda.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#angajat Amazon conditii munca, #ancheta BBC Amazon depozit , #oferte locuri munca