Salariul minim in Germania: A cedat Berlinul in fata Romaniei, Poloniei si Ungariei?

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 19:59
9463 citiri
Salariul minim in Germania: A cedat Berlinul in fata Romaniei, Poloniei si Ungariei?
Foto: Faz.net

Guvernul german a decis vineri sa suspende temporar aplicarea noului sau salariu minim in cazul soferilor, in principal din Europa de Est, cand acestia tranziteaza tara, aspect reclamat la Comisia Europeana de mai multe tari, printre care Polonia, Romania si Ungaria.

"Din consideratie pentru vecinii sai" - in conditiile in care in Polonia firmele de transport si guvernul s-au angajat intr-o veritabila campanie impotriva noului sistem - guvernul a decis sa suspende dispozitia privitoare la transportul de tranzit pana la "clarificarea chestiunii juridice europene", a declarat in cadrul unei conferinte de presa de la Berlin ministrul Muncii, Andrea Nahles, la finalul unei intrevederi cu omologul polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, arata AFP.

Romania a sesizat Comisia Europeana, din cauza salariului minim din Germania

Sesizata de Polonia, Romania, Marea Britanie si alte tari, in total 13, Comisia Europeana a lansat la 21 ianuarie o "procedura preliminara" pentru a verifica conformitatea acestei dispozitii a legii germane cu dreptul european.

Dand asigurari inca o data ca, din punctul sau de vedere, aplicarea prevederilor privind salariul minim tuturor, inclusiv soferilor straini aflati in tranzit, nu incalca regulile UE, Andrea Nahles a spus ca se asteapta la o decizie din partea Bruxellesului intre lunile aprilie si iunie, in orice caz in aceasta vara.

Ministrul polonez a salutat "o decizie buna" a Berlinului si si-a exprimat dorinta ca Bruxellesul sa-si exprime opinia "cat de curand posibil".

Germania, salariu minim de la 1 ianuarie

Germania practica de la 1 ianuarie un salariu minim universal de 8,50 euro brut pe ora. Aceasta este singura tara europeana care nu acorda exceptii pentru salariatii in tranzit, respectiv soferii profesionisti care nu petrec decat cateva ore pe teritoriul german pe un traseu intre Polonia si Spania de exemplu.

Pana in prezent, Berlinul a decis ca ei trebuie platiti cu salariul minim german pentru acest timp petrecut in Germania, sub pedeapsa unor amenzi, si ca angajatorii lor trebuie sa intocmeasca un anumit numar de documente administrative.

Berlinul a justificat acest regim prin dorinta de a lupta impotriva dumpingului practicat de firmele de transport din estul Europei, un subiect care a provocat nemultumire si in Franta, unde companiile de profil au denuntat "concurenta neloiala" a transportatorilor straini care isi platesc soferii in conditiile salariale ale tarii lor de origine.

Polonezii au criticat aspru Germania

O asociatie a transportatorilor polonezi a calificat saptamana trecuta masurile germane drept "discriminatorii si disproportionate", Varsovia solicitand Belinului sa le modifice. In schimb, relateaza AFP, sindicatele din Polonia i-au scris ministrului german al muncii pentru a-i cere sa ramana ferm pe pozitie.

Suspendarea anuntata vineri nu este valabila decat pentru traseele de tranzit si nu pentru livrarile efectuate de soferi polonezi sau cehi cu plecare sau cu sosire in Germania, practica numita cabotaj.

Conform federatiei germane a transportului de marfuri BGL, circa o cincime din traficul rutier de marfuri din Germania este unul de tranzit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Germania salariu minim soferi straini, #salariu minim soferi Germania, #salariu minim Germania , #locuri munca Germania