Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES

Joi, 02 Iunie 2016, ora 16:21
5453 citiri
Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES
Foto: Pixabay

Cei mai multi angajati romani sunt satisfacuti de job si de salariu, cu toate ca lucreaza ore suplimentare si sunt foarte stresati. Mai mult, atunci cand isi schimba locul de munca, regreta ca se despart de colegi si nu prea le pare rau dupa activitatea pe care o faceau.

Rezultatele apar intr-un studiu realizat de IRES, la comanda companiei UP Romania, care elibereaza tichete de masa si ofera angajatorilor produse si servicii pentru motivarea si fidelizarea angajatilor.

Astfel, 62% dintre angajatii romani sunt satisfacuti si foarte satisfacuti de actualul loc de munca, insa 42% dintre cei intervievati considera ca le-ar fi foarte greu sa-si gaseasca un nou job.

Cei mai increzatori in faptul ca ar fi capabil sa se angajeze in alta parte sunt cei cu studii superioare si cei care castiga peste 2.000 de lei pe luna, releva studiul remis Ziare.com.

Insa daca privim dincolo de aceste statistici, realitatea nu este atat de roz pe cat pare: adevarul e ca romanilor le e teama ca isi vor gasi greu de munca daca vor fi dati afara de la locul actual de munca.

"Aceste date ne arata o realitate vazuta din doua perspective. Pe de o parte, exista un optimism generalizat in randul celor care au un loc de munca si care prezinta grade mari de satisfactie, ceea ce evident este imbucurator, in special daca ne gandim la productivitatea muncii.

Un angajat care isi percepe locul de munca ca multumitor si satisfacator, va fi mai implicat si mai productiv. Pe de alta parte, scepticismul mare legat de gasirea unui nou loc de munca ne arata ca acest optimism fata de actualul loc de munca este un optimism constrans, urmare a perceptiei ca piata muncii sufera de lipsa oportunitatilor", a declarat Elena Pap, directorul general Up Romania.

Angajatii romani regreta mai mult colegii decat activitatea in sine atunci cand parasesc un loc de munca

Desi declara in proportie covarsitoare ca munca lor este interesanta, provocatoare, motivanta (peste 60%), angajatii intervievati in cadrul studiului IRES au tendinta sa regrete in primul rand colegii (35%), mai presus de activitatea propriu-zisa (26%) si salariul (19%) atunci cand pleaca de la un job.

Salariul si beneficiile

Cei mai multi dintre angajatii intervievati isi percep nivelul de salarizare drept bun si foarte bun (44%) si doar 26% il considera slab si foarte slab. Pe de alta parte, doar jumatate dintre respondenti (54%) considera ca promovarile in cadrul organizatiei din care fac parte se realizeaza corect, iar 19% declara contrariul.

Printre beneficiile cele mai dorite de catre participantii la aceasta cercetare, se regasesc, in ordinea preferintelor: asigurarile medicale (88%), primele de sarbatori (88%), tichetele de masa (79%) si tichetele cadou (77%).

In plus, angajatii romani isi evalueaza propria calitate a vietii la locul de munca cu nota 7,5 din 10.

Romanii se simt stresati la locul de munca, insa considera ca au conditii adecvate de lucru

73% dintre angajatii romani care au participat la acest studiu apreciaza ca dispun de conditii fizice de lucru adecvate, in timp ce 68% dintre acestia considera ca au tot timpul resursele materiale necesare indeplinirii responsabilitatilor de serviciu. Mai mult, 68% dintre angajati afirma ca au dreptul la pauza de masa si folosesc acest timp pentru a manca.

Peste jumatate (55%) dintre salariatii romani spun ca munca lor este stresanta intotdeauna, frecvent sau uneori, iar cei din mediul urban au tendinta de a-si percepe jobul drept stresant intr-o proportie mai mare decat cei din mediul rural.

Aproape jumatate dintre angajatii romani lucreaza ore suplimentare

43% dintre angajatii romani declara ca lucreaza ore suplimentare, in timp ce doar 34% nu lucreaza in plus fata de programul stabilit contractual. Cei cu studii superioare si salariu mai mare sunt si cei care afirma in proportii mai mari ca lucreaza suplimentar. De altfel, programul flexibil si respectarea orelor de lucru se regasesc printre elementele mentionate de angajati ca definitorii pentru calitatea vietii la locul de munca.

Vrei sa muncesti mai putin, dar sa castigi bine? Iata tarile unde te poti muta

Despre studiu

Studiul a fost derulat in perioada 1-8 aprilie 2016 pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.264 angajati care lucreaza cu contract individual de munca intr-o organizatie cu un numar mai mare de 10 de angajati. Studiul a fost realizat prin interviuri telefonice si are o marja de eroare de +/-2,8%.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#studiu angajati Romania, #angajati Romania satisfactie munca, #munca angajati Romania, #munca Romania , #piata muncii
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
le e frica , ca-i da afara , deaia nu deschid gura !
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5