Romanii nu sunt "imigranti ai saraciei" in Germania, ei chiar ajuta economia

Duminica, 25 August 2013, ora 23:23
4315 citiri
Romanii nu sunt "imigranti ai saraciei" in Germania, ei chiar ajuta economia
Foto: Arhiva

In ultima vreme, in Germania, ajung tot mai multi oameni din Romania si Bulgaria. In ochii unora, acest aflux reprezinta o mare problema, insa Germania castiga de pe urma imigrantilor din aceste doua tari, foste comuniste.

Expertul Herbert Brucker spune pentru Die Zeit, citat de Deutsche Welle, ca o mare parte din comunitatea germana crede ca afluxul de imigranti romani si bulgari este un pericol pentru Germania.

Asta pentru ca domina impresia generala ca acestia se integreaza in piata muncii si in comunitate mult mai greu fata de alte grupe de straini care imigreaza in Germania, incarcand astfel suplimentar sistemul asigurarilor sociale.

Mass-media numeste aceasta categorie de imigranti veniti din Romania si Bulgaria "imigranti ai saraciei".

E drept ca Romania si Bulgaria sunt printre cele mai sarace tari ale UE - date recente ale Eurostat arata ca veniturile pe cap de locuitor in cele doua tari reprezinta de-abia 39 la suta din nivelul mediu al veniturilor per capita din Germania. De aici incolo, aceasta mare discrepanta intre veniturile cetatenilor tarilor din UE conduce la o migratie puternica.

In Germania, in acest moment, traiesc 5 procente din populatia natiunilor care au prins primul val de integrare est-european in UE. Bulgarii si romanii reprezinta 10 la suta. Intrebarea care se pune este daca ei reprezinta o problema financiar-sociala pentru Germania?

O privire fugara asupra datelor statistice ne da un prim raspuns la aceasta intrebare. La sfarsitul lui 2012, pocentul romanilor si bulgarilor someri din Germania era de 9,6%. Acest indicator este de departe mai scazut decat cel al totalului strainilor care traiesc in Germania, 16,4 dintre acestia fiind someri, spune sursa citata.

Tabloul in ceea ce ii priveste pe cei dependenti de ajutoarele sociale de stat este asemanator. La sfarsitul anului tecut, doar 9,3 la suta dintre imigrantii romani si bulgari primeau ajutor social din partea statului german, in timp ce 16,4 la suta din categoria tuturor strainilor imigrati in Germania erau inscrisi in astfel de scheme. Privind astfel, romanii si bulgarii sunt printre cel mai bine integrati imigranti pe piata muncii, spune autorul mentionat pentru Die Zeit.

De unde vine atunci aceasta diferenta dintre realitatile statistice si perceptia publica? Mai degraba din diferentele regionale, cede Herbert Brucker. In orase ca Munchen sau Stuttgart, de pilda, somajul in randul bulgarilor si romanilor este mic, in timp ce in orase ca Duisburg, Berlin si Dortmund este foarte mare.

La tabloul general se adauga si serviciile sociale pe care statistica nu le inregistreaza: adaposturile pentru cei fara locuinta, cheltuielile cu spitalizarea celor fara asigurare, lipsa asigurarilor de sanatate. O parte din acesti oameni nu au nici macar adresa de rezidenta.

De aici incolo, fenomenele discriminatorii raspandite de media si discutate de comunitate sunt parte a realitatii din Germania. Cu toate acestea este gresit sa se afirme ca imigrantii romani si bulgari incarca suplimentar sistemul asigurarilor sociale din Germania. Dimpotriva, spune Brucker.

Cine pierde, cine castiga?

In principiu, strainii si oamenii cu radacini straine primesc mai multe ajutoare sociale fata de germanii nativi, insa, pe de alta parte, statul face economie din resursele alocate educatiei, avand de castigat si sistemul de pensii.

Asta se datoreaza varstei imigrantilor romani si bulgari - acestia platesc asigurari sociale, in timp ce numarul celor care primesc o pensie de la statul german este foarte mic. Aceste plati ale romanilor si bulgarilor cresc semnificativ veniturile caselor sociale de pensii.

Evidenta devine si mai clara atunci cand ne uitam peste calificarea profesionala inalta a celor integrati in piata muncii. In acest moment Germania castiga de pe urma romanilor si bulgarilor, pentu ca media somerilor este aproape egala cu media pe tara.

In final, trebuie sa corectam parerea generala ca romanii si bulgarii sunt "imigranti ai saraciei". Trebuie corectate aceste perceptii, pentru ca, altfel, problemele acestei categorii de imigranti se vor adanci din aceasta cauza, conchide autorul.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#imigranti romani Germania, #imigrare romania germania, #locuri munca Germania , #locuri munca Germania