Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Realitatea dura a pietei muncii din Romania: Varsta la care e aproape imposibil sa-ti gasesti un job

Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 08:29
13634 citiri
Realitatea dura a pietei muncii din Romania: Varsta la care e aproape imposibil sa-ti gasesti un job
Foto: Arhiva Ziare.com

Criza financiara care s-a declansat in 2008 a afectat puternic piata locurilor de munca. In incercarea de a-si optimiza cheltuielile, companiile au avut de ales intre doua variante: a reduce salariile angajatilor sau a face disponibilizari.

Din punct de vedere a angajatorului, cea mai la indemana solutie a fost aceea de a face disponibilizari.

Prin acest mod, companiile au evitat o situatie neplacuta: aceea de a scadea salariile tuturor angajatilor, lucru ce putea starni revolte interne. Astfel, s-a ales ca doar o parte dintre angajati sa fie afectati de criza si, in acest fel, cei care ramaneau in cadrul companiei erau la fel de motivati.

Pierderea unui loc de munca, mai ales pe timp de criza, poate surveni la orice varsta. Greul incepe cu adevarat atunci cand persoana disponibilizata incepe sa isi caute un nou job care sa ii asigure un trai decent.

In acest caz, diferentele se fac in functie de domeniul in care acea persoana a activat si, mai ales, in functie de varsta. Conform statisticilor, marile companii (si nu numai) prefera sa angajeze persoane cat mai tinere, care pot sa dea randamentul asteptat de manageri.

Cand va exploda bomba demografica din Romania: Reducere drastica a populatiei apte de munca

Cat de dificil este gasirea un loc de munca in functie de varsta

Conform statisticilor, persoanele trecute de prima tinerete intampina greutati in a-si gasi un loc de munca. Cel mai greu este pentru cei care au 50 de ani. Unul dintre motivele pentru care angajatorii se feresc de cei care au 50 de ani este faptul ca acestia isi vor desfasura activitatea in cadrul companiei pe o perioada determinata, iar aici ne referim la varsta de pensionare.

Un alt aspect de care se tem angajatorii este acela ca un angajat la varsta de 50 de ani ar putea sa fie supracalificat pentru jobul oferit. In acest caz, exista posibilitatea ca angajatul sa isi piarda motivatia dupa o anumita perioada.

Varsta de 40 de ani reprezinta o borna importanta in cariera oricarui om. Acesta este momentul cand fiecare isi cunoaste foarte bine capacitatile profesionale, fapt ce poate fi un atu in diferentierea de alti candidati la interviul de angajare. Un singur impediment ii impiedica pe cei de 40 de ani sa obtina locul de munca pe care si-l doresc: pretentiile salariale.

Fiind la apogeul carierei, foarte multi candidati cer bani multi pentru serviciile oferite. De multe ori, companiile nu dispun de bugetele cerute de candidati si prefera sa angajeze oameni mai putin experimentati, pe salarii mai mici.

Varsta de 30 de ani e un moment important in cariera unei persoane. In aceasta perioada capatam acea identitate profesionala care ne asigura un drum ascendent in cariera.

Tocmai de aceea este foarte important ca alegerile pe care le facem sa fie foarte bine puse in balanta. Trebuie sa existe un echilibru intre viata profesionala si cea personala, asa ca oricine isi doreste un alt job trebuie sa fie atent la ceea ce ii ofera un nou loc de munca.

De asemenea, cei care vor sa se reorienteze din punct de vedere profesional, pot sa o faca si acum cand este, poate, ultima sansa de a face acest pas.

Ce trebuie sa stii si sa faci in timpul facultatii ca sa poti obtine locul de munca dorit?

Pentru cei care au varsta de 20 de ani, cautarea unui job reprezinta un lucru destul de simplu.

De obicei, la aceasta varsta vorbim despre primul loc de munca. Fiind lipsiti de responsabilitati, candidatii nu pun mare pret pe salariu sau pe conditiile oferite de angajator. Aceasta este si o etapa importanta in a acumula cunostinte de la colegii mai experimentati.

Articole realizat de Infomunca.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#angajare oameni varsta, #loc munca oameni varsta, #cautare locuri munca , #piata muncii