Proteste la Mechel Targoviste - Fostii angajati au blocat DN 72: "Hotii, mincinosii!"

Joi, 25 Iulie 2013, ora 13:33
1459 citiri
Proteste la Mechel Targoviste - Fostii angajati au blocat DN 72: "Hotii, mincinosii!"
Foto: Antena 3

Aproximativ 70 de fosti salariati ai Mechel Targoviste au blocat, joi, DN 72 Targoviste - Gaesti, pe o trecere de pietoni din fata unitatii, nemultumiti ca dupa disponibilizare nu au primit salariile compensatorii si alte drepturi financiare prevazute prin contractul de munca.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dambovita, capitan Ciprian Vataselu, la fata locului s-au deplasat jandarmi si politisti care, dupa negocieri cu protestatarii aflati pe o trecere de pietoni din fata societatii, au convenit cu oamenii sa paraseasca strada.

"Oamenii au protestat pe o trecere de pietoni din fata combinatului pe care au traversat-o in mod repetat, nu au fost incidente si dupa aproximativ un sfert de ora au inteles sa paraseasca portiunea de carosabil si sa continue protestul in fata combinatului. In acest moment, traficul rutier nu mai este blocat, iar jandarmii vor ramane la fata locului pana la incheierea protestului", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Dambovita, capitan Ciprian Vataselu.

Fostii salariati scandeaza "Hotii" si "Mincinosii" la adresa conducerii combinetului Mechel din Targoviste, la ora transmiterii acestei stiri la fata locului sosind, pentru a vorbi cu ei, prefectul judetului Dambovita, Victor Sanda. Acesta le-a promis fostilor salariati ca va incerca sa medieze o intalnire intre conducerile celor doua institutii - Mechel si AJOMF Dambovita - pentru a rezolva situatia.

"Noi suntem foarte suparati de faptul ca am fost disponibilizati in luna martie si ar fi trebuit pana in data de 28 mai sa fi primit cele trei salarii compensatorii, banii pe zilele de preaviz, banii de concendiu si prima de vacanta. Nu am primit decat 560 de lei din cei 800 cat ni se cuvine prima de vacanta. Am incercat astazi (n.r. - joi) sa vorbim cu liderii de sindicat si cu conducerea, dar nu au vrut sa iasa la poarta pentru a discuta cu noi si atunci am iesit pe trecerea de pietoni pe care am blocat-o.

Am inteles ca se tegiverseaza primirea de catre noi a acestor bani, suma totala fiind de 18 miliarde de lei vechi, din cauza ca AJOFM Dambovita spune ca intre noi, fostii salariati, si combinat nu este un contract colectiv de munca, ci doar un acord si asta nu ne-ar da dreptul la plata acestor sume din fondul de garantare. Vom protesta in continuare in fata combinatului", a declarat un fost angajat al combinatului Mechel.

La ora transmiterii acestei stiri, protestul fostilor salariati ai combinetului continua in afara carosabilului DN 72 Targoviste - Gaesti, in fata societatii, iar pana la acest moment nu au fost semnalate alte incidente.

Combinatul Mechel Targoviste (COS), intrat in insolventa, a concediat 512 din cei aproximativ 2.000 de angajati, in contextul reorganizarii activitatii, iar acestia urmau sa beneficieze de plati compensatorii in cuantum de trei salarii brute.

Combinatul de oteluri speciale a inregistrat anul trecut venituri de 941,3 milioane de lei (211,5 milioane euro), mai mici cu 12,3% fata de nivelul de 1,07 miliarde de lei raportat pentru 2011, si a consemnat pierderi de 104 milioane de lei (23,3 milioane euro), in scadere cu 24,7%.

Mechel Targoviste a facut parte din grupul rus Mechel, care a anuntat in luna februarie ca a vandut activele din Romania catre firma Invest Nikarom, detinuta de Viktor Chumakov si Svetlana Chumakova Svetlana, ambii cu cetatenie rusa.

Tranzactia, pentru suma simbolica de 230 de lei, a vizat transferul companiilor Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#protest Mechel Targoviste, #protest angajati Mechel Targoviste, #protest Mechel Targoviste blocat DN 72 , #concedieri
Comentarii