Bloomberg: Cat si cine ar castiga daca rromii n-ar mai fi discriminati

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 18:27
3593 citiri
Bloomberg: Cat si cine ar castiga daca rromii n-ar mai fi discriminati
Foto: balkaninsight.com

Bodvalenke, un satuc din nord-estul Ungariei, trebuia sa devina un simbol al integrarii rromilor, cea mai raspandita minoritate etnica in Europa.

Cu patru ani in urma, rromii de aici au inceput sa picteze peretii exteriori ai caselor, atragand atentia presei.

Ulterior, atat companii, cat si voluntari, au inceput sa ajute comunitatea locala, iar turistii curosi, care voiau sa vada operele de arta, au venit sa viziteze locul, scrie Bloomberg.

In prezent, proiectul cu picturile murale este aproape de final, iar ajutorul primit a reusit sa se concretizeze in doar 11 locuri de munca pentru locuitorii satului, la o fabrica de biogaz din apropiere, desi exista 82 de persoane apte pentru a avea un job.

Nici turistii nu stau prea mult in zona, deoarece nu exista unitati de cazare. In plus, multi localnici au plecat in ultima perioada.

"Traim din ajutoare sociale", a marturisit Jozsefne Rusznyak, in varsta de 50 de ani, care a spus ca impleteste cosuri pentru castiguri suplimentare, avand in vedere ca niciun membru al familiei sale nu are loc de munca.

Ce castiguri s-ar putea obtine de pe urma integrarii rromilor in piata muncii

Tarile din centrul Europei si din Balcani ar castiga 10 miliarde de euro anual daca rromii ar avea acces egal la locuri de munca, potrivit unui raport al Bancii Mondiale din 2010. Totusi, incercarile de integrare pe piata muncii la scara larga au esuat, mai scrie Bloomberg.

"E bine ca problema a devenit publica, insa niciun proiect nu a avut prea mare succes, cel putin in a reduce diferenta dintre populatia rroma si ceilalti", a spus Marton Rovid, care conduce o companie ce a inceput in 2005 in 12 state europene pentru a eradica saracia in aceasta comunitate.

Discriminari se fac pe intregul continent. De exemplu, in Cehia, in 2012, doar 11,4% dintre rromii care au aplicat pentru un loc de munca si-au gasit unul, in scadere fata de 2011 (17%).

Situatia nu este mai buna nici in Romania. Cu o populatie de etnie rroma estimata la 1,85 milioane, rata somajului in randul sau era de 48,6% in tara noastra, in 2011, arata Bloomberg.

"Proiectele de includere pe piata muncii au avut un efect minim", sustine Madalin Voicu, senator PSD. Rromii nu sunt atrasi sa isi gaseasca un job pentru ca salariile sunt mici, iar unii antreprenori nu vor sa ii angajeze sub nicio forma.

Inapoi in Bodvalenke, cea de-a 33-a casa pictata, care este si ultima, a fost terminata. "Am vrut sa atragem atentia asupra discriminarii la care sunt suspusi si sa sustinem iesirea lor din saracie", a spus Eszter Pasztor, un voluntar care nu apartine populatiei rrome si care a organizat proiectul Fresco Village.

Satenii traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi din ajutoarele sociale, conform calculelor sale.

Sociologul Janos Ladanyi sustin ca Bodvalenke este un caz tipic. In Ungaria, inchiderea fabricilor dupa caderea comunismului a trimis mai mult de un milion de oameni pe strazi, majoritatea fiind de etnie rroma.

Produsul intern brut al Bulgariei, Cehiei, Romaniei si Serbiei ar creste cu 3% si veniturile guvernamentale cu 4% daca "populatia rroma ar avea aceleasi oportunitati pe piata locurilor de munca ca restul populatiei", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Rromii din cele patru state reprezinta mai mult de doua treimi din populatia totala care traieste in Europa centrala si Balcani.

Turisti putini

Au existat, totusi, si cazuri in care eforturile au dat roade. In Slovacia, la fabrica din Kosice au fost angajate 111 persoane de etnie rroma, dintre care 17 au contracte pe o perioada nedeterminata.

In Bodvalenke, pe de alta parte, pentru a promova picturile murale ar fi nevoie de investitii in valoare de 709.000 de dolari, dar primarul Janos Toth nu vrea sa dea banii pe un astfel de proiect, el militand pentru deschiderea unei mine de carbune din zona, care va reprezenta o oportunitate pentru rromi.

Totusi, se observa unele schimbari. Voluntarii proiectului cu picturi murale au contribuit semnificativ la imbunatatirea educarii copiilor, iar Festivalul Dragon, care are loc anual, atrage un numar mare de turisti.

In plus, localitatea spera sa atraga fonduri UE pentru a crea restaurante si unitati de primire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#proiecte integrare rromi, #avantaje integrare rromi piata muncii, #locuri munca rromi , #piata muncii