Primarul de 27 de ani al unui oras din SUA le da locuitorilor cate 500 de dolari pe luna, neconditionat

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 11:34
10483 citiri
Primarul de 27 de ani al unui oras din SUA le da locuitorilor cate 500 de dolari pe luna, neconditionat
Foto: Instagram/stocktonca

Desi se invecineaza cu Silicon Valley, localitatea californiana Stockton este complet diferita de bogatul cartier in care s-au adunat elitele din lumea tehnologiei.

In 2013, coplesit de criza imobiliara, Stockton a devenit cel mai mare oras din SUA care a intrat in faliment.

Patru ani mai tarziu, situatia nu s-a imbunatatit. Venitul mediu pe gospodarie este de 44,797 dolari, in timp ce acest indicator ajunge la 61,818 dolari la nivelul Californiei. Rata somajului este de 7,3%, aproape dubla fata de media nationala de 4,3%. Unu din patru localnici traieste sub pragul saraciei si 18% dintre cei 300.000 de locuitori ai orasului se confrunta cu insecuritate alimentara, scrie CNBC.

Datele sunt furnizate de primarul orasului, Michael Tubbs, un tanar de 27 de ani care vede in venitul de baza universal o posibila solutie pentru ameliorarea saraciei in orasul pe care il conduce.

Tubbs, nascut si crescut in Stockton, care a fost ales pentru prima data in consiliul municipal la 22 de ani, a citit despre aceasta idee in ultima carte a lui Martin Luther King Jr., "Incotro ne indreptam: haos sau comunitate?"

"Sunt convins ca abordarea cea mai simpla se va dovedi a fi cea mai eficace. Solutia pentru problema saraciei este ca aceasta sa fie abolita direct printr-o masura care a fost dezbatuta pe larg: venitul garantat", scrie Martin Luther King.

Initiativa lui Tubbs, numita Stockton Economic Empowerment Demonstration (SEED), a fost anuntata in aceasta saptamana si presupune ca, in urmatoarele sase pana la noua luni, municipalitatea va lucra cu oameni de stiinta si cu lideri ai comunitatii pentru a stabili, printre altele, numarul locuitorilor care vor lua parte la faza experimentala initiala a programului si modul in care vor fi alesi participantii.

Primele plati lunare de cate 500 de dolari ar putea fi acordate incepand cu a doua jumatate a anului 2018.

Pentru inceput, programul beneficiaza de o finantare de un million de dolari din partea Proiectului pentru Securitate Economica, o initiativa menita sa finanteze programele legate de studierea si implementarea venitului minim garantat in SUA, printre ai carei lideri se afla si cofondatorul Facebook Chris Hughes. De asemenea, a fost lansata o campanie de crowdfunding.

"Obiectivul nostru este sa exploram si sa invatam din impactul acestor transferuri de bani si din securitatea economica pe care o ofera. In acest moment al demersului nostru credem ca venitul neconditionat are puterea de a pune capat saraciei sistematice si de a reconstrui clasa de mijloc", spun reprezentantii Proiectului pentru Securitate Economica.

Stockton se alatura astfel unui numar in crestere de localitati din intreaga lume care experimenteaza aceasta metoda tot mai des dezbatuta in ultima vreme. Programe similare se desfasoara inclusiv in alte parti din SUA.

De exemplu, incubatorul de startup-uri Y Combinator, care a initiat un studiu pe termen lung pe aceasta chestiune, desfasoara un proiect pilot in Oakland, California, si urmeaza sa lanseze un program mai extins, in care vor participa 3.000 de oameni. Dintre acestia, 1.000 vor primi cate 1.000 de dolari pe luna timp de cinci ani, iar 2.000 vor primi cate 50 de dolari, functionand ca grup de control.

"Eliminarea saraciei este o masura imperativa din punct de vedere moral si ceva in care cred cu tarie. Ma gandesc la tot acest potential uman irosit de oamenii care nu fac ceea ce si-ar dori sa faca", spune presedintele Y Combinator, Sam Altman.

Si fondatorul si CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a vorbit despre venitul de baza universal ca o strategie de a elibera creativitatea si de a incuraja asumarea de riscuri, in timp ce lideri ca Elon Musk si Richard Branson sustin masura in lumina efectelor pe care automatizarea le-ar putea avea asupra locurilor de munca.

Citeste mai mult despre motivele pentru care miliardarii vor sa fie introdus venitul de baza universal

In ceea ce priveste Stockton, conducerea localitatii spera ca, daca li se va da sansa, locuitorii sai vor prospera.

"Credem ca aceasta initiativa va scoate in evidenta rezistenta si taria de caracter a oamenilor nostri", se arata pe site-ul SEED.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Stockton venitul baza universal, #venit neconditionat , #piata muncii