Persoanele cu handicap raman pe drumuri, dupa noile reglementari impuse de Ministerul Muncii: Este foarte grav ce se intampla

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 22:34 7657 citiri
Foto: Arhiva Pixabay

19 persoane cu handicap din judetul Covasna, angajate in cadrul unei unitati protejate din subordinea Fundatiei crestine Diakonia din Sfantu Gheorghe, au fost disponibilizate la inceputul acestei luni, dupa intrarea in vigoare a prevederilor Ordonantei de Urgenta 60/2017.

Directorul executiv al fundatiei, preotul Makkai Peter, a declarat ca aceasta ordonanta, care modifica Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, elimina mecanismul prin care firmele care nu angajau persoane cu handicap erau scutite de taxa catre stat in cazul in care cumparau produse sau servicii realizate de unitatile protejate.

"Din pacate, ordonanta a desfiintat piata pentru unitatile protejate. Noi, la Casa Irisz (unitate protejata - n.red.), din Sfantu Gheorghe, am avut 26 de angajati, dintre care 21 de persoane cu dizabilitati, dar, din pacate, de la 1 septembrie am fost nevoiti sa ii disponibilizam aproape pe toti. Au mai ramas doar doi asistenti si doua persoane cu handicap, ceilalti 19 oameni cu dizabilitati au fost restructurati. Unii intra in somaj, altii raman cu mica lor pensie de boala", a afirmat Makkai Peter.

Aceste persoane au lucrat in diferite ateliere, in constructii, la repararea unitatilor de invatamant, precum si la intretinerea spatiilor verzi, in baza unor contracte incheiate cu autoritatile locale sau diferite societati comerciale.

Makkai Peter a mai spus ca nu exclude posibilitatea ca in tara sa fi existat persoane care au facut abuzuri in baza Legii 448/2006, insa considera nefiresc ca din cauza lor sa aiba de suferit si unitatile protejate care au lucrat cinstit.

"Este foarte, foarte grav ce se intampla. (...) Pentru aceste persoane cu dizabilitati a fost primul lor loc de munca si poate ultimul. (...) Va fi foarte greu sa le gasim alte locuri de munca, pentru ca, asta e realitatea, majoritatea angajatorilor nu ii vor", a mai spus Makkai Peter.

Ministerul Muncii a precizat luna trecuta, intr-un comunicat de presa, ca Ordonanta de urgenta nr. 60/2017 urmareste "dinamizarea procesului de integrare in munca a persoanelor cu dizabilitati prin eliminarea optiunii angajatorilor de a achizitiona produse si servicii de la unitatile protejate in detrimentul angajarii persoanelor cu dizabilitati, dar si o crestere a responsabilitatii angajatorilor publici si privati prin marirea obligatiei de plata pentru neangajarea persoanei cu dizabilitati la nivelul salariului minim brut pe tara".

Reprezentantii Ministerului Muncii semnalau ca in Romania exista 732 de unitati protejate, dintre care 181 au un singur angajat cu dizabilitati, iar 172 au mai putin de trei. Mai mult, majoritatea persoanelor cu dizabilitati au o norma de lucru de cinci ore pe saptamana (din 40 posibile), adica o ora pe zi. Implicit, salariul este aferent numarului de ore lucrate, de unde rezulta ca societatile i-au angajat doar pentru a deveni unitati protejate si a avea un regim preferential.

De asemenea, aratau ca unitatile protejate ca forma de munca pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati beneficiau de acces la o nisa de piata prin contracte rezervate cu statul si mediul privat, aceasta nisa fiind constituita din obligatia angajatorilor cu peste 50 de salariati de a angaja persoane cu dizabilitati, ceea ce a condus la dezvoltarea unui numar semnificativ de unitati protejate, insa un numar relativ mic de persoane cu dizabilitati angajate in munca.

Citeste si Sute de persoane cu dizabilitati au iesit in strada: Guvernul nu ne mai da dreptul sa muncim. Ne condamna sa fim asistati social, dar si Guvernul vrea bani de pe urma persoanelor cu handicap si le si ia o sursa importanta de venit

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com