Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Oficialii FMI, intampinati cu proteste - CFR-istii sunt nemultumiti de concedieri

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 12:27
1621 citiri
Oficialii FMI, intampinati cu proteste - CFR-istii sunt nemultumiti de concedieri
Foto: Arhiva

Sute de angajati ai CFR protesteaza, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, in fata Ministerului de Finante, unde au loc discutii intre delegatia Fondului Monetar International si oficalii romani.

Oamenii sunt nemultumiti de disponibilizarile care vor urma in perioada urmatoare, anunta Digi 24.

In timp ce liderii sindicali se tem ca la CFR Marfa, companie aflata in curs de privatizare, vor fi facute 3.000 de concedieri, iar angajatii care nu vor fi dati afara vor avea salariile taiate cu 20%, Ministerul Transporturilor a anuntat ca nu este prevazuta nicio intelegere oficiala referitoare la acest lucru.

Protestele CFR-istilor continua: Sute de oameni isi striga nemultumirile

"Restructurarile de personal de la CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa se vor face prin disponibilizari voluntare, iar angajatii acestor companiilor vor beneficia de prevederile OUG nr. 36/2013, privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare.

Mentionam ca la ultima intalnire pe care conducerea Ministerului Transporturilor a avut-o cu partenerii sociali din sistemul feroviar, acestia au primit asigurari ca se vor intreprinde toate demersurile necesare astfel incat salariatii care vor fi disponibilizati sa beneficieze de protectie sociala, prin acordarea de salarii compensatorii, conform actului normativ mentionat", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

In plus, protestatarii sunt meultumiti si de micsorarea subventiei pentru CFR Calatori, precum si de fondurile prea mici alocate pentru caile ferate.

Manifestatiile vor continua pana joi inclusiv.

Misiune FMI in Romania

O echipa a FMI condusa de Andrea Schaechter se afla, joi, la Ministerul Finantelor, marcand debutul discutiilor pentru un nou acord.

"Oficialii FMI vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile reformelor economice. Va fi o misiune comuna a reprezentantilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale care, pe langa intalnirile cu autoritatile, vor mai discuta si cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor precum si ai organizatiilor societatii civile", anunta, saptamana trecuta, noul reprezentat rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria.

In perioada 15-16 iulie 2013, s-a aflat in Romania si directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, aceasta fiind la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.

Lagarde a anuntat marti, la o masa rotunda organizata la BNR, probabilitatea ca Romania sa semneze un nou acord de tip preventiv cu FMI.

"O tara decide daca este nevoie de un nou imprumut cu Fondul Monetar International. Oamenii politici se pun de acord daca un nou acord va fi benefic pentru Romania. Acesta este pasul numarul unu, iar pasul numarul doi este cel de a se justifica finantarea internationala, mobilizarea finantarii internationale.

Raspunsul meu este probabil da (va fi un nou acord n.r.), luand in considerare dorinta oamenilor politici de a consolida stabilitatea macroeconomica, de a avea o ancora pentru aceasta, de a urma reformele economice, care nu au fost inca incheiate, dar ce este cel mai important, pentru a evita orice tentatie de a face pasi inapoi", a spus Christine Lagarde.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#proteste angajati CFR concedieri, #proteste CFR, #misiune FMI proteste, #misiune FMI Romania , #concedieri