O erata la nivel european: numarul somerilor

Duminica, 19 August 2012, ora 08:16
4024 citiri
O erata la nivel european: numarul somerilor

Multitudinea de probleme politico-economice cu care se confrunta intreaga lume si indeosebi Europa face ca factorii de decizie sa nu acorde poate destul timp unei probleme cum este cea referitoare la somajul din randul tineretului. Majoritatea conducatorilor considera destul ca exista o statistica, din care rezulta tot ce ne intereseaza.

Statistica si metodologia

Din pacate, statistica se limiteaza la constatari, fara sa faca recomandari si cu atat mai putin sa ia masuri. De multe ori, statistica nu e in stare nici macar sa interpreteze rezultatele, ceea ce poate duce la situatii ciudate.

Ele spun ca, in zona euro, rata somajului in randul tineretului se estimeaza la 20%, in timp ce Spania si Grecia etaleaza o rata oficiala de aproape 50%, care sperie pe oricine. Totusi, n-am ramane chiar atat de speriati, daca am stii ca insasi metodologia este gresita.

Adulti sau tineri, somerii sunt evaluati raportand numarul somerilor declarati la totalul fortei de munca existenta, noteaza Project Syndicate. De exemplu, daca din 200 angajati, 20 sunt someri, rata este 10%.

Metodologia nu este perfecta. Ea ii omite pe cei care nu sunt nici angajati, nici someri. Unii lucreaza la negru, altii isi fac mici venituri din artizanat, din gradina proprie sau cea a rudelor.

Toti acestia scapa din scripte, ei sunt considerati pur si simplu oameni in afara evidentelor fortei de munca, tratati ca si cum aceasta ar fi fost cariera pe care si-au dorit-o, sa stea degeaba si au obtinut-o in cele din urma.

Sa tot fii somer!

In cazul tineretului, mai apar insa si alti factori, cu altfel de inflente. Daca ne intoarcem la acelasi numar de 200 angajati de care vorbeam si presupunem ca 150 din ei au plecat sa-si completeze studiile, iar printre cei 50 ramasi figureaza aceiasi 20 someri, rata somajului devine 40%.

La prima vedere, exemplul pare neverosimil, dar experienta arata ca cei dornici de studiu provin dintre angajati, nu dintre someri, care continua sa-si primeasca drepturile, fara sa faca nimic, sau incercand succesiv recalificari de cat mai scurta durata.

Fireste, astfel de evidente trimit statistica in derizoriu si creaza imaginea falsa a tinerilor someri, de doua ori mai numerosi decat adultii.

Dar nu este aceasta singura imagine falsa din statistica. In tarile Europei de Est sunt multi tineri - indeosebi medici, automatisti, dar si altii - care au emigrat temporar sau definitiv. In tara lor, ei nu sunt evidentiati ca someri, reducand rata somajului, in tara de adoptie nu apar decat rareori ca angajati permanenti, desi, in fapt sunt.

Contradictiile din cifre

In fine, atat tinerii, cat si adultii ramasi in disponibilitate ajung sa accepte compromisul lucrului la negru. Ei nu sunt angajati, dar nici nu se declara someri, ca sa nu se expuna rigorilor legilor penale.

Aceasta categorie, uneori foarte numeroasa, scapa oricarui control, atat persoanele in cauza, cat si angajatorii fiind in egala masura interesati ca activitatea lor sa ramana neevidentiata si impozitele neplatite.

Din fericire, exista si o a doua metologie pentru a evidentia, totusi, mai bine rata somajului in randul tinerilor: raportul dintre tinerii someri si populatia totala inregistrata, cu varsta cuprinsa intre 18-24 ani.

Eurostat, agentia de statistica a UE, calculeaza somajul in randul tinerilor folosind ambele metode si prezinta ambele rezultate, in ciuda discrepantelor majore dintre ele.

Astfel, s-a ajuns ca, in Spania, unde rata somajului in randul tinerior inregistrata de statistica este de 48,9%, cea calculata dupa a doua metoda sa fie de numai 19%. Ceva asemanator se petrece si in Grecia, respectiv 49,3%, fata de doar 13%, iar per total zona euro, scade de la 20,8%, la 8,7%.

Noroc, ca n-au loc miracole

Undeva, intre aceste limite, se afla adevarul. Pe noi, insa, nu limitele ar trebui sa ne sperie, ci faptul ca adevarul pluteste intr-un spatiu atat de vast, incat nimeni nu-l poate preciza corect.

Daca, printr-un miracol, ar sosi in Grecia sau in Spania un investitor, ca un Deus ex Machina, si ar investi spectaculos, creand deavalma locuri de munca, atatea cate rezulta din statistici, acel investitor ori ar da faliment, din lipsa de angajati, ori ar aduce masiv personal din lumea a treia.

Pana sa vina insa investitorul miraculos, observam ca, atat Spania, cat si Grecia, cu un somaj al tinerilor de aproape 50%, angajeaza imigranti temporari din tari cu somajul sub 20% - ceea ce se poate verifica si pe Internet.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#rata somaj tineri, #someri tineri zona euro, #statistici someri tineri, #metodologie somaj tineri , #piata muncii