O companie romaneasca de stat, cu sute de angajati, incepe concedierile

Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 13:01 9235 citiri
Foto: Romaero

Compania Romaero, specializata in fabricarea si intretinerea avioanelor, va concedia pana la 150 de angajati, pentru a reduce cheltuielile, in vederea redresarii financiare.

Surse din cadrul Ministerul Economiei au declarat pentru News.ro ca este luata in calcul inclusiv o "reforma" la nivelul conducerii executive.

Concedierile erau programate sa inceapa inca din luna iulie, insa au intarziat pentru ca Hotararea de Guvern, obligatorie in acest caz, inca nu a fost aprobata.

"In prezent, conducerea companiei lucreaza la lista nominala cu angajatii vizati. Actul normativ respectiv, care permite demararea concedierilor colective, ar putea intra in Guvern saptamana aceasta", au declarat surse din cadrul Ministerul Economiei.

In planul de disponibilizare publicat pe site-ul companiei in urma cu cateva luni se arata ca disponibilizarile colective vor fi efectuate cu plata unor compensatii cu bani de la bugetul asigurarilor sociale de stat pentru o perioada de maximum doi ani, care ar putea costa statul 5,65 milioane lei.

Conform planului de disponibilizare propus de companie, 85% ar trebui sa fie salariati din categoriile de personal TESA, conducere si muncitori.

Persoanele concediate vor beneficia de indemnizatie de somaj si de un venit lunar de completare, care se acorda in functie de vechimea in munca.

Astfel, persoanele care au o vechime in munca intre trei si pana la zece ani vor primi venit de completare timp de 12 luni, in timp ce angajatii cu o vechime de cel putin 25 de ani vor primi acest venit timp de 24 de luni.

In urma disponibilizarilor, compania estimeaza o reducere a cheltuielilor cu personalul cu circa 18%.

Romaero, care are in prezent 842 de salariati, justifica disponibilizarile prin nevoia de a scadea gradul de incarcare, un efect al lipsei investitiilor in tehnologie pe parcursul ultimilor 25 de ani.

Romaero a avut anul trecut pierderi de 34 milioane lei, la o cifra de afaceri de 53,8 milioane lei. Datoriile companiei au ajuns la sfarsitul anului trecut la circa 300 milioane lei, cu 45 milioane lei peste nivelul din 2014. Pierderile continua si in acest an.

Compania incearca sa incheie 2016 cu o pierdere de circa 30 milioane lei si sa inregistreze rezultate pozitive abia in 2017-2018.

Printre actionarii Romaero Baneasa se afla Ministerul Economiei (51,9%), SIF Muntenia (25,8%) Fondul Proprietatea (21%).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com