Nu suntem mai sanatosi, nu traim mai mult. De ce muncesc romanii chiar si dupa 85 de ani

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 20:12
7963 citiri
Nu suntem mai sanatosi, nu traim mai mult. De ce muncesc romanii chiar si dupa 85 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania conduce detasat in topul european al persoanelor de varsta a treia care raman economic active, aflandu-se la mare distanta de tarile nordice si de tarile vecine, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

Cu 20,8% dintre persoanele intre 65 si 84 de ani si 9,6% la grupa de varsta peste 85 de ani, ne situam la un nivel echivalent cam cu de trei ori media UE in primul caz si de sase ori media UE in cel de al doilea.

Nici nivelul de trai relativ redus (vezi situatia din Suedia, Danemarca sau Marea Britanie, tari cu economii dezvoltate) si nici mostenirea fostului regim socialist (vezi pozitionarea in a doua parte a clasamentului pentru Bulgaria, Ungaria si sub media UE pentru Cehia sau Polonia) nu explica acest comportament.

Mai degraba, ponderea relativ ridicata a populatiei din mediul rural care isi duce traiul din cele obtinute in propria gospodarie se afla la originea acestei situatii greu de anticipat.

Mai ales ca speranta de viata a persoanelor de peste 65 de ani, desi similara cu cea din fostele tari socialiste (in pofida unei sperante de viata la nastere mai redusa la noi), este inca departe de media UE si de cea din tarile dezvoltate.

Speranta redusa de viata sanatoasa

Desi speranta de viata sanatoasa este la noi la un nivel relativ redus, atat fata de tarile dezvoltate dar, atentie, si fata de fostele state socialiste, sanatosi sau nu, romanii considera intr-o proportie cu mult mai mare decat alte popoare ca trebuie sa ramana activi pana la o varsta inaintata sau chiar extrem de inaintata, pe principiul de a fi utili economic cat traiesc.

Daca ar fi sa punem cap la cap aceste informatii centralizate si certificate de Eurostat in conditii comparabile, rezulta ca romanii care mai ajung la varsta de pensie, desi traiesc ceva mai putin decat persoanele de varsta a treia din fostele tari socialiste (care la randul lor au ani buni in minus de viata fata de cei din tarile dezvoltate) si au o sanatate mai precara, muncesc cel mai mult.

Sunt date care se vor modifica inevitabil pe masura ce convergenta cu obiceiurile europene se va materializa inevitabil.

Citeste mai departe despre Romanii in varsta - cei mai activi economic din UE: Consecintele in perspectiva pe Curs de Guvernare.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#munca romani in varsta, #munca pensionari Romania, #munca romani pensionari , #piata muncii