Nu poti face o paralela intre Boc si Merkel (Opinii)

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 20:27
2500 citiri
Nu poti face o paralela intre Boc si Merkel (Opinii)
Foto: Arhiva

O stire difuzata de Reuters chiar a doua zi dupa Anul Nou, anunta ca, in ciuda dezastrului din Grecia, declinului din Italia si cresterii somajului in Spania, statistica germana a socotit operativ ca, in anul 2011, numarul de angajati a crescut cu 1,3% fata de 2011.

Concret, in Germania figureaza 41,04 milioane salariati, depasindu-se pentru prima oara pragul psihologic de 41 milioane. Cresterea este mai mult decat dubla fata de anul anterior, 2010, cand crescuse numai cu 0,5% fata de 2009, scrie La Tribune.

Orice om curios isi pune, fireste, intrebarea de ce la nemti este mai altfel decat la altii. Asta nu-i usor de explicat, dar cateva diferente se vad cu ochiul liber.

Unu. Numarul angajatilor in Germania reprezinta circa jumatate din populatia totala a tarii. Daca scadem pensionarii, copiii, handicapatii si alte categorii neangajabile, rezulta ca populatia apta de munca din Germania este aproape integral angajata. Adica, la nemti nu exista munca la negru, cea care este in floare la noi, dar si la colegii de prin jurul nostru.

Doi. Nemtii mucesc nemteste, adica munca nu se desfasoara in dorul lelii. Daca tu te prefaci ca muncesti, angajatorul se va preface imediat ca te plateste si veti fi chit.

Trei. Germanii s-au aparat de recesiune. Cand au simtit criza, lor nu li s-au taiat salariile, nu li s-au impozitat pensiile si nici nu s-a marit TVA. Ei au folosit parghiile economice, pentru marirea consumului. Iar cresterea numarului de angajati an de an dovedeste ca nici disponibilizari n-au facut.

Patru. La ei, chiar si informatia circula cu viteza cu care se munceste. Exemplu: anul s-a incheiat la 31 decembrie, iar stirea s-a comunicat la 2 ianuarie. La noi, o asemenea informatie ne-o serveste domnul Boc la doua-trei saptamani dupa incheierea trimestrului, devine oficiala dupa o luna si jumatate si se confirma statistic dupa vreo doua luni. Sa nu ne miram, deci ca, in timp ce premierul demareaza in viteza intaia, ceilalti plonjeaza direct in criza, cu marsarierul.

Cinci. Pentru a intelege si mai bine lucrurile, putem face o paralela intre domnul Boc si doamna Merkel, dar mi se pare mai bine sa n-o facem, din motive strict perpendiculare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#somaj Germania, #forta munca Germania, #locuri munca Germania , #locuri munca Germania