Nu orice interviu de angajare e previzibil: Cum muti muntele Fuji?

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 08:07
10200 citiri
Nu orice interviu de angajare e previzibil: Cum muti muntele Fuji?
Foto: scrapetv.com

Un interviu de angajare este un moment important si stresant, dar toate articolele scrise pe aceasta tema le-au dat candidatilor suficiente informatii astfel incat sa stie la ce sa se astepte.

Toti am invatat cum sa vorbim mai bine in fata angajatorilor si am repetat raspunsuri concise la intrebarile standard care ne ajuta sa ne vindem mai bine. Totusi, nu toti angajatorii se supun regulilor unui interviu traditional, asa ca unii candidati au fost luati prin surprindere de intrebari mai mult decat ciudate.

Google si Microsoft sunt cunoscute pentru intrebarile-capcana pe care le pun pentru a vedea cat de isteti sunt potentialii angajati. Ideea nu le-a venit, insa, numai lor, iar site-ul GlassDoor.com a intocmit un top al celor mai neobisnuite intrebari de la interviurile de angajare.

Cele mai multe sunt probleme de matematica sau logica, dar altele sunt mai degraba profunde si necesita mai multa creativitate decat inteligenta pentru a scoate la iveala adevaratul caracter al celui care vrea sa se angajeze.

Trebuie sa muti muntele Fuji ca MacGyver?

Oricat de bizar ar suna, compania petroliera Schlumberger din Houston a intrebat un aplicant ce faza i-a placut cel mai mult in serialul MacGyver. Cei care i-au pus intrebarea incercau, cu siguranta, sa scoata in evidenta un caracter aventurier potrivit pentru jobul pe care il ofereau si intrebau de fapt "Esti un MacGyver?"

Cei de la Yahoo au intrebat un candidat cate mingii de tenis sunt in birou si de ce. El povesteste pe Glassdoor.com ca a fost in cele din urma angajat, dar nu dezvaluie ce raspuns a dat. Totusi, ii sfatuieste pe altii sa fie relaxati si sa nu isi faca prea multe griji.

"Daca ai fi o caramida dintr-un perete, care ai fi si de ce?" a fost intrebat cineva la Nestle. Nu a fost angajat, dar nu e greu de inteles ca cei care vor sa fie o caramida de sus sunt ambitiosi in cariera, cei de la baza zidului isi sprijina echipa, iar cei de la nivelul ochilor vor sa fie vazuti.

"Cum ai muta muntele Fuji?" a vrut sa afle Microsoft de la un posibil angajat. El a explicat ca detaliile tehnice si cunostintele de programare au fost cele mai importante in interviul care a durat in total doua zile, fara sa dea detalii despre intrebare. Totusi, probabil muntele Fuji ar putea fi mutat incet-incet cu lopata.

Nimeni nu vrea sa pari prost

Astfel de intrebari ar putea sa fie puse oriunde, nu doar la cele mai mari corporatii ale lumii, iar Rusty Rueff, consultant al site-ului Glassdoor si fost director de HR la PepsiCo si Electronic Arts, spune ca 90% din cei care aplica sunt nepregatiti pentru intrebarile neprevazute, potrivit Forbes.

Rueff a explicat ca cei din companie nu incearca sa ii faca pe candidati sa para prosti cand pun astfel de intrebari, asa ca intrebarea cu MacGyver era de fapt "Cum ai iesi dintr-o situatie dificila?".

Intrebarea "cate saloane de coafura sunt in Japonia?", pusa de firma Boston Consulting, ii ofera aplicantului posibilitatea sa arate cum gandeste. Rueff spune ca cel caruia i se pune o astfel de intrebare ar trebui sa gandeasca cu voce tare, ca la concursul Vrei sa fii miliardar: "trebuie sa stim ce populatie are Japonia si apoi sa aflam ce proportie se tunde la coafor". Daca stii si cateva cifre, este in regula sa iei un pix si o hartie si sa incepi sa improvizezi pe loc niste calcule.

Orice gand logic ar trebui spus cu voce tare si in cazul intrebarii "De ce sunt rotunde capacele de canal?", pusa tot intr-un interviu la Microsoft. "Eu as spune ca un capac rotund tine cadrul canalului mai puternic, pentru ca o rama rotunda este mai solida decat una patrata", este de parere Connie Thanasoulis-Cerrachio, consultant de cariera. Alta explicatie este ca un capac rotund nu poate sa cada in gaura si poate fi rostogolit.

Ca si alegerea unei caramizi din zid, o intrebare de genul "ce animal ai vrea sa fii?" arata o parte a personalitatii. A fost folosita si varianta "ce masina ai vrea sa fii?", la o companie care cauta o persoana rapida ce ia decizii usor. Raspunsul corect nu a fost Bentley, ci Maserati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#intrebari interviu angajare, #intrebari previzibile interviu, #intrebari ciudate interviu angajare , #interviu