Noul Cod al Muncii a adus 78.000 de contracte de munca

Vineri, 06 Mai 2011, ora 18:31
1909 citiri
Noul Cod al Muncii a adus 78.000 de contracte de munca
Foto: onetip.net

Peste 78.000 de noi contracte de munca au fost inregistrate in primele patru zile de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, respectiv in intervalul 2-5 mai, anunta reprezentantii Ministerului Muncii.

Domeniile in care s-au inregistrat contractele individuale de munca sunt: constructii, industria prelucratoare, comert, hoteluri si restaurante, tranzactii imobiliare, transport si agricultura, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, invatamant, distributia apei, salubrizare, activitati de decontaminare, intermedieri financiare si asigurari.

"In acelasi interval, s-au intensificat controalele si actiunile pentru eliminarea muncii la negru. Inspectia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara va desfasura in perioda 02 - 31 mai 2011 actiuni intensive de control in vederea reducerii incidentei muncii la negru, conform Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate", spune Dantes Nicolau Bratu, inspector general de stat la Inspectia Muncii.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca in primele doua zile de la intrarea in vigoare a Codului Muncii au fost inregistrate 42.000 de contracte de munca noi, fata de doar 10-12 cat se realizau pe zi inainte de noul act normativ.

Amenzi de 8,2 miliarde lei

Boc, care asigura interimatul la conducerea Ministerului Muncii dupa demisia lui Ioan Botis, a precizat ca, in urma controalelor efectuate in tara tot dupa intrarea in vigoare a noului Cod, au fost aplicate amenzi in valoare de 8,2 miliarde lei vechi.

Premierul a subliniat ca actiunile de control vor continua si ca prevederile noului Cod al Muncii au in vedere cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si descurajarea muncii la negru. De asemenea, Boc a avertizat inca o data firmele sa nu mai angajeze "la negru", deoarece vor suporta rigorile legii.

Noul Cod al Muncii - adoptat prin asumarea raspunderii, in ciuda criticilor venite din directia sindicatelor - a intrat in vigoare luni, 2 mai, si prevede sanctiuni severe impotriva muncii la negru, dupa cum a subliniat si premierul.

Noi contraventii

Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, potrivit noului Cod al Muncii. Pana acum, amenzile in acest caz erau cuprinse intre 3.000 de lei si 4.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

"Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca", mai prevede noul Cod.

Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
#contracte munca, #Codul Muncii , #oferte locuri munca