Muncesti sau stai degeaba, tot primesti 800 de euro de la stat - Venitul minim garantat e o idee buna?

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 12:07
13635 citiri
Muncesti sau stai degeaba, tot primesti 800 de euro de la stat - Venitul minim garantat e o idee buna?
Foto: Ziare.com

Finlanda vrea sa inlocuiasca toate ajutoarele sociale cu un venit minim garantat, neimpozabil, in valoare de 800 de euro pe luna, bani pe care ar urma sa-i primeasca orice cetatean, indiferent daca obtine sau nu alte venituri. Ideea nu e noua, ea fiind implementata cu mai mult sau mai putin succes in mai multe tari.

Masura ar urma sa fie pusa in practica din 2017, dupa ce, in 2016, va fi inaintata Guvernului. Un sondaj recent a aratat ca propunerea se bucura de un imens sprijin din partea populatiei, 69% dintre finlandezi fiind de acord cu acest plan, relateaza Business Insider.

Aceasta ar ajuta Finlanda sa-si simplifice la extrem sistemul de beneficii sociale, acoperind somajul, ajutorul de locuinta, bursele de studii sau concediul parental.

In Finlanda, tara membra a zonei euro, rata somajului este de 9,5%, cei mai multi oameni fara loc de munca, peste 20%, intalnindu-se in cazul tinerilor.

Pro si contra

Desi scopul masurii este acela de a determina oamenii fara un loc de munca sa accepte si slujbe temporare, criticii acestui plan sustin ca, in realitate, un astfel de program nu va duce decat la cresterea somajului.

Aparata in mod traditional de stanga, ideea unei astfel de masuri a facut parte din programul electoral al centristului Juha Sipila, care a castigat alegerile legislative in aprilie. Este sustinuta in continuare de o buna parte a clasei politice finlandeze. Guvernul spera sa ajunga la o protectie sociala mai putin costisitoare pentru stat, care ar elimina temerea pierderii unui anumit ajutor daca o persoana accepta un loc de munca.

In prezent, multi someri din Finlanda ar castiga mai putin daca ar accepta slujbe temporare, pentru ca ar pierde ajutoarele sociale generoase.

Presa de azi: Romanii fara locuinta decenta si venit minim legal, expulzati din Italia

Sustinatorii masurii dau ca exemplu alte cazuri in care venitul minim garantat a avut efecte benefice, cum este cel al orasului canadian Dauphin, din anii '70. "Pentru mine, venitul minim inseamna simplificarea sistemului de asigurari sociale", a declarat premierul finlandez Juha Sipila.

In acest oras din Canada, programul a rulat in perioada 1974 - 1979. Desi e adevarat ca orele lucrate, per total, au devenit mai putine, a crescut timpul alocat de barbati educatiei si au crescut si concediile de maternitate.

Povestea femeii care a trait in copilarie din ajutoare sociale, dar si-a cladit o firma de succes

Si orasul olandez Utrecht se pregateste sa implementeze un program similar din ianuarie 2016, dar numai pentru beneficiarii de ajutoare sociale. De luna viitoare, peste 250 de someri din oras vor primi lunar o suma de bani, iar efectele masurii vor fi monitorizate, pentru a se evalua impactul asupra pietei muncii.

In timp ce unii critica aceasta masura, sustinand ca somerii nu vor fi incurajati sa-si caute un loc de munca, un oficial, Nienke Horst, afirma: "Credem ca mai multi oameni vor fi putin mai fericiti si isi vor gasi un job oricum".

Cei care se impotrivesc implementarii unei astfel de masuri invoca valoarea mare a costurilor. Asa cum atrage atentia Bloomberg, a da fiecarui finlandez cate 800 de euro pe luna va costa guvernul finlandez 52,2 miliarde de euro anual.

Un program de natura similara implementat in Uganda a dus la cresterea numarului orelor de munca cu 17%.

In SUA, un experiment din 1968 a ajuns la concluzia ca un astfel de plan functioneaza, dar doar atata vreme cat se adreseaza celor nevoiasi.

Si Elvetia va organiza un referendum la nivel national, pentru implementarea unei masuri asemanatoare. In urma acestuia, fiecare elvetian ar putea primi cate 2.500 de franci elvetieni lunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#Finlanda venit minim, #tari venit minim neimpozabil, #ajutor social Finlanda, #beneficii sociale Finlanda, #veniti minim neimpozabil tari , #piata muncii