Se schimbă contractul individual de muncă. Care sunt noile obligații pe care angajatorul le are față de angajat

Joi, 22 Iulie 2021, ora 11:45 12201 citiri
Acest nou ordin vizează şi modificarea literei F din modelul-cadru al contractului individual de muncă FOTO Unsplash.com

Modelul contractului individual de muncă (CIM) a fost modificat, la începutul acestei săptămâni, prin introducerea unei noi obligaţii pe care angajatorul o are faţă de angajat. Această nouă cerință se referă la “informarea angajatului cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat”, notează Ziarul Financiar.

Mai precis, este vorba despre Ordinul Ministerului Muncii nr. 585/2021 privind modificarea şi completarea „modelului-cadru” al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 64/2003, publicat în Monitorul Oficial nr. 721 din 19 iulie 2021.

Această obligaţie se aplică doar persoanelor prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Persoanele prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 sunt cele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.

De asemenea, acest ordin vizează şi modificarea literei F din modelul-cadru al contractului individual de muncă, aceasta urmând să aibă următorul cuprins: “Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepţia microîntreprinderilor cu până la 9 salariaţi, definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activităţii:...”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News