Ministrul Muncii: Dupa 15 mai, somajul tehnic platit de stat va fi prelungit cu doua saptamani sau cu o luna

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 10:31
13666 citiri
Ministrul Muncii: Dupa 15 mai, somajul tehnic platit de stat va fi prelungit cu doua saptamani sau cu o luna
Foto: Facebook/Violeta Alexandru

Guvernul va prelungi masura platii somajului tehnic de catre stat cu o perioada de doua saptamani sau de o luna, dupa incetarea starii de urgenta, a anuntat, miercuri, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, in cadrul unei discutii cu antreprenorii organizata de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.

"Foarte probabil vom prelungi masura somajului tehnic. Nu ne-am hotarat daca pentru doua saptamani, pana la inceputul lui iunie, sau pentru inca o luna, dar cu siguranta o vom prelungi, si zilele acestea, pana la sfarsitul saptamanii, o sa luam o decizie, functie si de setul de decizii primare care trebuie luate, si anume care sunt sectoarele despre care, conform evolutiei pandemiei si a deciziilor autoritatilor, estimam ca nu se va putea relua activitatea imediat.

Pe acestea vrem sa continuam sa le sprijinim, pentru ca nu au activitate si noi le cerem sa ramana inchise. (...). Deci asta este de fapt provocarea de baza, sa facem o lista cu cele care raman inchise inca o perioada, cel mai probabil cele care presupun public numeros - spectacole, activitati cu public, ceea ce sper sa nu insemne restaurante, pentru ca aici avem in vedere o masura tip distantare", a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat ca masura platii somajului tehnic de catre stat va fi inlocuita cu acoperirea de Guvern a unei parti din costurile salariale ale angajatilor reveniti la munca, masura care va avea insa in vedere un cuantum mai mic decat cel oferit prin somajul tehnic.

"Deci in functie de decizia primita de aceste domenii, si masurile vor fi printre urmatoarele: continuarea somajului tehnic, acoperirea unei parti din costurile salariale, atat pentru contractele cu norma intreaga, cat si pentru cele cu norma partiala de lucru. Nu cred ca vom merge pe reducerea programului de lucru, ci vom folosi cele doua variante din legislatia de astazi, si anume contract cu norma intreaga si contract partial.

O parte din costurile salariale vor fi suportate de stat, adica transformam somajul tehnic tot intr-o forma de sprijin, in sensul in care o parte din costul salarial, ramane sa decidem procentul, nu va fi nici ridicol de mic, dar nu va fi nici 75%, cum este somajul tehnic.

O parte din costul salarial il acopera statul, posibil pe un numar de cateva luni - pana la trei luni, in aceeasi suma, dupa care va descreste, perspectiva este de la multe luni, adica nu de trei, ci de cinci-sase, in primele luni in suma fixa, dupa care descreste, incepem sa descrestem din luna a patra si tot asa pana in luna a sasea, daca acesta va fi decizia finala.

Aici urmeaza sa ne consultam cu dumneavoastra (cu antreprenorii - n.red.), varianta la care noi ne gandim este sub forma de rambursare, ramane sa discutam in ce masura va creeaza probleme acest lucru. Vad ca (in alte tari - n.red.) se lucreaza pe rambursare, adica pe rambursarea banilor de catre angajator si dupa aceea pe prezentarea documentelor la decont. Romane sa ne consultam sa ne dati si dumneavoastra un feed-back", a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat ca este posibil ca aceste masuri sa sufere schimbari inainte de a fi adoptate.

"Trebuie sa stiti ca ceea ce va spun e o forma incipienta de lucru, in sensul in care noi (Guvernul - n.red.) am avut niste discutii interne si eu mi le-am sintetizat pe partea mea de munca, dar nu este un document final, pentru ca ne consultam cu sindicate, cu dumneavoastra, nu vreau sa credeti ca maine intru in Guvern, ca am terminat, nu!

Suntem la inceputul acestui proces, dar luati cu o usoara rezerva - sunt totusi afirmatii pe care vi le face cineva din echipa guvernamentala, dar e posibil sa apara schimbari", le-a transmis Violeta Alexandru antreprenorilor.

Citeste si Cum le raspunde Ministerul Muncii antreprenorilor care au reclamat ca somajul tehnic se da cu picatura

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#somajul tehnic prelungit, #somajul tehnic firme , #somaj tehnic