"Mini-joburile" din Germania mascheaza vulnerabilitatea tarii

Vineri, 31 Mai 2013, ora 19:02
2380 citiri
"Mini-joburile" din Germania mascheaza vulnerabilitatea tarii
Foto: Zuma Press

Poate ca piata muncii din Germania este tinta invidiei intr-o Europa in care rata somajului depaseste si 25% in anumite tari, insa germanii sustin ca, in pofida acestui "miracol al locurilor de munca", nu beneficiaza de succesul economic al natiunii.

Rata somajului in Germania s-a mentinut in ultimele sapte luni la nivelul relativ scazut de 6,9%. Totusi, unul din cinci muncitori germani, din industria retail pana la cea a sanatatii, are un asa numit "mini-loc de munca", un fel de loc de munca cu jumatate de norma, care ii asigura un venit lunar de 450 de euro, fara a plati taxe sau contributii sociale, noteaza Wall Street Journal.

Raspandirea lor a declansat o ampla dezbare in Germania cu privire la proportia in care muncitorii germani beneficiaza de performata economica puternica a tarii lor.

"Mini-locurile de munca sunt ideale pentru persoanele care vor sa lucreze un numar redus de ore pe saptamana sau pe luna", a afirmat Oliver Stettes, expert in piata muncii de la Cologne Institute for Economic Research.

Acestea sunt atractive pentru patronii de restaurante si retailerii care se confrunta cu momente foarte aglomerate in timpul zilei.

Pe de alta parte, criticii sustin ca proliferarea acestor locuri de munca contribuie la accentuarea discrepantelor dintre bogati si saraci, evolutie care submineaza contractul social care sta la baza economiei germane.

In timp ce angajatii cu norma intreaga din pozitii bine platite au beneficiat de o crestere de 25% a salariilor intre 1999 si 2010, salariile pentru domeniile cu un nivel scazut al remunerarii au fost majorate cu doar 7,5%. In aceasta perioada, inflatia a fost de 18% in Germania.

Germania a inregistrat o crestere economica de 13,5% in intervalul precizat, insa multi germani considera ca aceasta performata nu s-a reflectat in nivelul lor de trai.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#locuri munca Germania, #locuri munca part time, #job part time Germania , #locuri munca Germania
Comentarii