Lupta pentru joburi din Romania: Ce ar vrea tinerii sa faca si ce li se ofera

Joi, 24 Iulie 2014, ora 12:48
3747 citiri
Lupta pentru joburi din Romania: Ce ar vrea tinerii sa faca si ce li se ofera

Capitala este orasul care ofera cele mai multe joburi din Romania, cei mai cautati fiind tinerii specialisti in IT, relatii clienti si vanzari.

Acestea sunt principalele concluzii la care au ajuns expertii in recrutare din cadrul platformei SmartDreamers.com, care au realizat un studiu pornind de la oferta de joburi si aplicari.

Astfel, au fost identificate cele mai atractive domenii de activitate, precum si orasele si judetele cele mai active pe piata de recrutare, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Adevarul despre meserii: Parintii isi vad copiii medici, avocati sau profesori - Tinerii vor cu totul altceva

Oferta de lucru din Bucuresti, peste cea din provincie

Bucurestiul ofera cele mai multe joburi la nivel national - 48% din totalul ofertei.

Clujul este, cu 28%, pe locul al doilea in top, dar la o distanta totusi foarte mare fata de Capitala. Iasiul completeaza podiumul, cu 13% din oferta, dar la mica distanta de Timis, ce detine 11% din totalul joburilor existente pe platforma SmartDreamers.

IT-ul este domeniul de baza in Bucuresti, cu 44% din totalul joburilor, fiind urmat la mare distanta de domeniile Customer Support (14,5%), Vanzari (9,6%) si Financiar (4,3%).

Interesant e ca IT-ul domina acest capitol si in alte judete, precum Timis (33,3%), Iasi (33,3%), Cluj (30,5%) sau Sibiu (28%).

"Putem deduce astfel ca in toata tara e nevoie de specialisti in informatica, in special pe pozitii de programator, Java sau PhP developer. Joburile in Vanzari sunt, de asemenea, la mare cautare la nivel national. In judetele Iasi (12,2%) si Cluj (12%) aceste pozitii ocupa locul secund intr-un top al locurilor de munca puse la bataie de companii", se arata in comunicat.

Tinerii viseaza la joburi permanente in Vanzari, IT si Marketing

Numarul aplicarilor pe domenii de activitate denota care sunt directiile pe care tinerii profesionisti din Romania le urmeaza in privinta unei cariere. Cifrele arata ca tinerii viseaza la slujbe in Vanzari (29,5% din totalul aplicarilor), IT (18,65%), Marketing (16,15%) si in Administratie (11,54%).

Candidatii la joburi prefera in special ofertele de joburi permanente, aplicarile la acest tip de contracte fiind de 15 ori mai mare decat in cazul joburilor cu intelegere determinata sau, altfel spus, temporare.

Internship-urile raman o unealta eficienta pentru tinerii aflati in cautarea primei experiente de lucru.

Aproximativ una din cinci aplicari pe SmartDreamers se face pentru unul din programele de internship existente pe platforma, mai precis 19% din totalul aplicarilor, spre deosebire de aplicarile la joburi temporare (5% din total).

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#locuri munca tineri, #joburi tineri, #piata muncii tineri, #angajari tineri , #piata muncii