Locurile de munca, miza lui Basescu pe final de mandat

Marti, 20 Martie 2012, ora 12:52
2381 citiri
Locurile de munca, miza lui Basescu pe final de mandat
Foto: Arhiva

Locurile de munca reprezinta "adevaratul aur al unei societati" spunea presedintele Romaniei, Traian Basescu, la inceputul lunii martie, identificand ca principale domenii cu potential mineritul, agricultura si turismul. Totodata, reluarea constructiilor in primavara va genera noi locuri de munca, considera presedintele.

"Lucrarile la autostrazi si cai ferate vor incepe, in primavara, si, probabil, ne vom confrunta cu lipsa de constructori. Ceea ce ne va permite sa recalificam multi oameni, dandu-le un loc de munca", a declarat Traian Basescu, cu ocazia intalnirii de luni cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politici regionale.

Daca mineritul este, in prezent, o activitate rentabila, ca urmare a mutatiilor petrecute pe plan international, agricultura si turismul nu prezinta foarte mult potential, este de parere analistul Aurelian Dochia.

"In minerit si in sectorul energetic, in general, este posibil sa fie create locuri de munca, acest lucru in primul rand datorita evolutiei preturilor materiilor prime pe plan international. Multe exploatari au devenit rentabile si, astfel, s-ar putea extinde activitatea in acest domeniu.

In ceea ce priveste agricultura, insa, observam ca ponderea populatiei ocupate in in Romania este foarte mare fata de alte tari europene, astfel incat nu stiu daca propriu-zis aici se pot crea noi locuri de munca", a precizat Dochia, pentru Ziare.com.

Potrivit analistului, in agricultura se poate vorbi de o modificare structurala, si mai putin de crearea de locuri noi de munca intr-un numar semnificativ.

"Este nevoie, si probabil ca se va intampla in agricultura, de reimprospatarea fortei de munca, trebuie sa vina oameni mai tineri si mai bine calificati care sa inlocuiasca forta de munca actuala, in care predomina persoanele de peste 50 de ani", a adaugat Aurelian Dochia.

Sectorul turismului, ca urmare a progreselor lente inregistrate de-a lungul timpului, nu poate genera incredere.

"Turismul, este o poveste pe care o discutam de foarte multi ani si s-a cam batut pasul de loc. Nu cred ca am putea conta foarte mult pe acest sector", considera analistul.

In schimb, analistul Lucian Davidescu considera ca in minerit se poate vorbi cel mult de inlocuirea locurilor de munca.

"In minerit, nu este vorba atat despre crearea de locuri de munca, cat cel mult despre inlocuirea unor locuri de munca. Exploatarea huilei este complet nerentabila. Nu este cazul sa se creeze noi locuri de munca aici, ci dimpotriva", a precizat analistul pentru Ziare.com.

De asemenea, in agricultura este nevoie, in special, de "eficientizare", deoarece munca este preponderent intensiva in Romania, iar in turism trebuie sa existe mai intai cerere.

"In turism, daca ai cerere, teoretic doar cerul este limita. Pentru a avea cerere trebuie sa ai ce oferi, iar acest lucru nu vizeaza statul, ci operatorii din turism, care trebuie sa invete sa investeasca", a adaugat analistul.

Unde se pot crea locuri de munca?

Sectorul constructiilor prezinta mai mult potential, in conditiile in care fondurile europene ar putea fi atrase si indreptate catre lucrari de infrastructura.

"Avem foarte multe santiere incepute care ar putea o perioada buna de timp sa asigure noi locuri de munca. Dar experienta trecuta in legatura cu atragerea fondurilor europene nu este foarte incurajatoare, asa ca, desi este o posibilitate, nu am deloc o incredere mare ca se va realiza ceva", a precizat Dochia.

Domeniile potrivite sunt cele in care patronii care au bani cred ca este oportun sa investeasca, creand astfel locuri de munca.

"Este foarte periculos ca cineva sa ii dirijeze sau ca cineva sa identifice acele oportunitati. Nu stiu daca este bine ca o astfel de indrumare sa vina de undeva de sus, pentru ca de obicei cand s-au incercat astfel de experimente, acestea au esuat, unele in mod discret, altele rasunator", a spus Davidescu.

Totusi, identificarea sectoarelor oportune pentru crearea de locuri de munca nu ar trebui sa intre in atributiile statului, al carui rol este sa configureze un cadru legal favorabil pentru patronii din Romania, este de parere analistul Lucian Davidescu.

"Exista o singura mare masura care poate da roade rapid si eficace: reducerea taxarii muncii. Raportul dintre ce plateste angajatorul si ce ajunge la angajat este in prezent de 45%, a opta cea mai mare cifra din Uniunea Europeana, peste tari ca Suedia si Danemarca.

Evident ca acest nivel nu este sustenabil, acest lucru fiind demonstrat de faptul ca, in prezent, au mai ramas 4 milioane de romani care isi declara veniturile complet si platesc aceasta taxa integral", a spus Lucian Davidescu.

Potrivit analistului, guvernul ar trebui sa reduca acest total de impozitare, format din mai multe taxe mai mici precum cota unica, CAS, contributii pe sanatate, la 25%, 30% cel mult.

"Nu cred ca un oficial guvernamental, un birocrat, poate decide unde se pot crea locuri de munca. Singura relevanta o au deciziile concrete pe care le iau patronii care angajeaza. Ce fac ei, este treaba lor, ce poate face statul este sa le dea un mediu favorabil, sa-i incurce cat mai putin", a conchis Davidescu.

Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
#locuri de munca in Romania, #noi joburi, #loc de munca minerit , #oferte locuri munca