Locuri de munca pentru care sa nu aplici - cum recunosti ofertele false

Luni, 27 Mai 2013, ora 08:40
28254 citiri
Locuri de munca pentru care sa nu aplici - cum recunosti ofertele false

Ofertele false de lucru reprezinta o practica veche, intalnita in intreaga lume. Oriunde si oricand au existat oameni care au incercat sa insele alti oameni. Pe timp de criza, cand somajul conduce la situatii critice, tintele unor astfel de anunturi devin mult mai vulnerabile.

Cel mai frecvent intalnite oferte inselatoare vizeaza in general diverse activati la domiciliu, munca in strainatate sau anunturile de fatada. Dand curs unor astfel de oferte, se pierd bani, timp sau identitati. De cele mai multe ori, pacalelile pot fi usor recunoscute si verificate.

O regula de baza spune ca nu te poti imbogati peste noapte, fara sa ai cunostinte nici macar minime in domeniul in care ti se propune sa activezi si, practic, nefacand mai nimic, asa cum sunt descrise ofertele false de munca la domiciliu. In general, activitatile care aduc castiguri fabuloase in astfel de conditii, conform promisiunilor, pleaca de la asamblare pana la tranzactii valutare sau asocierea la o afacere.

Astfel de anunturi vin de obicei via mail, fiind trimise de pe adrese Yahoo, Hotmail, Gmail, un prim indiciu cu privire la faptul ca nu poate fi vorba de un angajator serios.

Se solicita de regula achitarea unei taxe de inscriere sau pentru instruire, achizitionarea unui bun sau serviciu, dar si furnizarea datelor legate de cardul si contul bancar, cerinte care nu insotesc o oferta reala de munca.

In cazul in care numele firmei este precizat, aceasta poate fi verificata la Ministerul Finantelor sau Registrul Comertului. Uneori, anunturile sunt facute in numele unei companii cunoscute, caz in care este indicat ca respectiva companie sa fie contactata direct.

Numarul in crestere al romanilor dornici sa lucreze in strainatate este vazut ca o mare oportunitate de castig de firmele de recrutare fantoma. Acestea pot percepe comisionul de mediere, dar si alte comisioane sau taxe, o practica ilegala, fara insa a-si respecta angajamentele asumate.

Avand in vedere implicatiile financiare si sociale ale unei astfel de decizii, este necesara o verificare temeinica.

Legea 156/2000 reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitatea de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate.

Conform legii, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala selectia si plasarea fortei de munca in strainatate, sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca.

Totodata, aceasta trebuie sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor, sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca si sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul, informeaza Inspectia Muncii.

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a incheia cu cetatenii romani contracte de mediere, care trebuie sa contina tariful, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

Inspectia Muncii recomanda persoanelor care vor sa lucreze in strainatate:

- sa se adreseze inspectoratului teritorial de munca in raza caruia firma de recrutare isi are sediul in vederea solicitarii de informatii referitoare la: inregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de munca; sanctiunile aplicate, daca a fost cazul.

Firma trebuie sa aiba COD 7450 selectia si plasarea fortei de munca.

-sa verifice ca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport,de locuit,conditiile de protectie sociala.

De asemenea, poate fi solicitata acreditarea obtinuta de firma de la Ministerul Muncii. Nu in ultimul rand, este importanta verificarea firmei angajatoare din strainatate.

Ofertele de fatada

Mai exista si alte tipuri de oferte care, desi nu costa decat timp, nu aduc postul visat.

"Am identificat in experienta noastra de peste 15 ani in recrutare doua tipuri de situatii, nu as spune ca ofertele sunt false, dar sansele unui candidat care aplica la respectivul anunt de a obtine postul sunt minime.

Acestea sunt situatiile in care companiile decid sa publice un anunt de recrutare, desi au identificat deja un candidat intern pentru postul vacant", a spus Catalina Bilan, consultant in cadrul companiei de consiliere si coaching de cariera Career Advisor, pentru Ziare.com.

Astfel, in unele cazuri, companiile sunt obligate, prin politica interna de recrutare, sa ofere egalitate de sanse, caz in care anuntul este publicat numai in interiorul companiei, a explicat consultantul.

De asemenea, un alt argument vizeaza dorinta de avea o viziune de ansamblu asupra pietei si a face o comparatie cu profilul candidatului deja identificat, caz in care anuntul este publicat in exteriorul companiei.

"Se poate intampla ca ulterior decizia sa il favorizeze pe candidatul intern, din motive care tin de planurile de cariera create pentru angajati sau pentru a mentine nivelul de motivare a echipelor", a adaugat Catalina Bilan.

Potrivit consultantului, au fost identificate si doua categorii de situatii in cazul carora ofertele pot fi catalogate ca fiind false.

"Anuntul este publicat, desi nu exista intentia de a recruta imediat o persoana, cu scopul de a-si crea o baza de date de candidati pe care sa ii aiba ulterior la dispozitie si astfel sa economiseasca timp. Totodata, o situatie cu care ne-am intalnit mai degraba in vremurile de inceput ale recrutarii in Romania (anii '93-'96), este publicarea unui anunt de recrutare cu unicul scop de a da un semnal competitorilor: 'ne dezvoltam'", a mentionat reprezentanta Career Advisor.

Acestea pot fi recunoscute prin faptul ca anuntul este publicat in mod repetat, fara ca vreunul dintre candidati sa fie contactat imediat.

Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#oferte false munca, #munca strainatate, #munca domiciliu , #oferte locuri munca