Jocurile video, un job de viitor cu castiguri nesperate Interviu

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 07:43
9103 citiri
Jocurile video, un job de viitor cu castiguri nesperate Interviu
Foto: DreamHack

Pasionatii de jocuri video pot obtine castiguri foarte mari. Salariile in acest domeniu pornesc de la 500 de euro si pot ajunge la cateva sute de mii de euro pentru cei care participa la competitiile interne si internationale.

Ziare.com a stat de vorba cu Andra Ciubotaru, PR DreamHack Bucharest, evenimentul de sport electronic ce a avut loc weekendul trecut in Capitala.

Ea ne-a explicat drumul parcurs de un pasionat de jocuri pentru a ajunge in liga profesionistilor si a precizat cati bani pot obtine cei care practica meseria de "gamer".

De exemplu, romanul Armand Pittner, in varsta de 23 de ani, a reusit sa castige peste 189.000 de dolari doar din competitii, in ultimele 24 de luni. Alti conationali care au un succes rasunator sunt Radu Sima (17 ani), care este numarul 1 mondial la jocul HearthStone, si Ovidiu Patrascu (26 de ani), care e triplu campion mondial si cvadruplu vicecampion mondial la jocul FIFA.

Sportul electronic poate fi comparat cu sahul si are multi adepti in Romania. Ba mai mult, avem si un lot national care ne reprezinta cu succes in competitiile internationale, avand in vedere ca a reusit sa se claseze in top 3 din 2010 pana in prezent.

Gamer la feminin: Piata jocurilor video este cucerita de femei

Jocurile video se pot transforma din pasiune in job. Ce trebuie sa stie cei care vor sa faca acest pas? Cum se face trecerea de la amator la profesionist? Cati bani trebuie investiti la inceput in aparatura?

Dintre 2,8 miliarde de oameni care folosesc Internetul, peste 1,2 miliarde joaca jocuri video. Vanzarile de jocuri video (peste 58 de miliarde de dolari, in 2013, fara a lua in calcul jocurile pe telefon sau tableta) le-au depasit demult pe cele box-office din industria cinematografica (35,9 miliarde de dolari, anul trecut).

In 2013, oamenii au petrecut 2,4 miliarde de ore urmarind competitii de sport electronic. In 2014, numarul orelor va fi dublu. Tocmai pentru ca interesul pentru fenomen este urias, s-a dezvoltat tot mai mult conceptul de "sport electronic".

Astfel, pasionatii de jocuri video isi pot transforma pasiunea intr-o cariera si pot deveni gameri profesionisti. Jucatorii profesionisti au echipe de club si echipe nationale. Sunt salariati. Au contracte de publicitate cu cele mai mari companii din lume. Participa la competitii cu premii in bani, multi bani. Cei mai buni dintre ei devin milionari. Lumea ii aclama si le urmareste fiecare miscare.

Traseul e acelasi ca in oricare alt sport si trecerea de la amator la profesionist nu se produce peste noapte. Este nevoie de multa munca, dedicatie, rabdare, antrenamente, sacrificii, disciplina, un stil de viata sanatos si o conduita exemplara. Bineinteles, talentul e extrem de important.

Aparatura nu este de neglijat, insa nu conteaza atat de mult cum v-ati astepta. E ca la tenis, daca vreti: se poate face performanta si cu o racheta mai ieftina. La gamerii profesionisti care joaca pe console, investitia este egala cu pretul consolei. La jucatorii pe PC, s-au atins performante remarcabile si pe PC-uri in valoare de 2.000 de lei.

Care sunt salariile in acest domeniu? Cat castiga cei mai bine pozitionati jucatori profesionisti? De la ce salarii se incepe?

Salariile pornesc de la 500 de euro. Castigurile salariale ale celor mai de succes jucatori profesionisti sunt confidentiale. De exemplu, ucrainianul Danil "Dendi" Ishutin - fara indoiala cel mai cunoscut jucator de Dota 2 din lume, pe care l-am avut invitat la DreamHack Masters Bucharest weekendul trecut - a castigat in cativa ani, doar din premiile competitiilor la care a participat, peste 588.000 de dolari.

Unui ucrainian cu salariu mediu i-ar trebui 206 ani sa ajunga la aceasta suma. Daca ar fi sa punem la socoteala si castigurile salariale ale lui Dendi, sponsorizarile si veniturile din publicitatea difuzata in timpul meciurilor de antrenament transmise prin livestreaming, castigurile sale totale ar depasi cu mult 1.000.000 de dolari.

Va mai dau un exemplu: romanul Armand Pittner are 23 de ani, e jucator profesionist de Dota 2 pentru prestigioasa echipa Cloud9, cu care a devenit vicecampion mondial. Si-a inceput cariera in urma cu doar 2 ani. In acest timp, a reusit sa castige doar din competitii peste 189.000 de dolari. Un roman cu salariu mediu ar castiga acesti bani in peste 31 de ani.

Oportunitatile de castig sunt deosebite, daca ne gandim ca in vara acestui an The International (cea mai importanta competitie de Dota 2 din lume) a oferit premii care au depasit 10 milioane de dolari.

Exista deschidere pentru jucatorii romani si spre alte tari? Cat se castiga in strainatate?

Exista deschidere spre alte tari, fara indoiala. Sportivii nostri sunt temuti si extrem de apreciati in lume. Pe langa Armand Pittner, va mai dau doua exemple. Radu Sima (17 ani) e numarul 1 mondial la jocul HearthStone. In presa internationala i se spune "The Romanian prodigy". Ovidiu Patrascu (26 de ani) e triplu campion mondial si cvadruplu vicecampion mondial la jocul FIFA.

Jocurile video sunt considerate un sport. Se poate face o comparatie cu sahul, de exemplu?

Guvernele altor tari (inclusiv Statele Unite ale Americii) recunosc oficial sportul electronic drept un sport ca oricare altul si ii legitimeaza pe jucatorii profesionisti ca atleti.

Mai mult, universitatile au inceput sa introduca specializari de sport electronic si ofera burse.

Sportul electronic, la fel ca sahul, este un sport al mintii. Jocurile video de strategie jucate la nivel profesionist sunt insa mult mai complexe decat sahul, iar viteza de reactie este extrem de importanta. Un jucator de Starcraft, de pilda, poate executa aproximativ 600 de actiuni pe minut.

Avem si un lot national. Cand va fi urmatoarea competitie si ce rezultate a obtinut pana acum?

Romania are un lot national care ne va reprezenta la Campionatul Mondial de Sport Electronic organizat intre 13-17 noiembrie la Baku, in Azerbaidjan, de catre Federatia Internationala de Sport Electronic.

Dintre 46 de state membre ale Federatiei Internationale, doar Romania, Coreea de Sud, Suedia, Finlanda, Rusia si Azerbaidjan au un lot national complet, asadar sunt reprezentate la toate disciplinele Campionatului Mondial.

Membrii echipei nationale sunt: Silviu "NightEnD" Lazar (Starcraft 2 - baieti), Zsofia "melodyyy" Boariu (Starcraft 2 - fete), Radu "Rdu" Sima (Hearthstone), Razvan "iLLusionisT" Borceanu (Dota 2), Andrei "Keyano" Grigorie (Dota 2), Razvan "SynerGy" Strat (Dota 2), Andrei "Zizou" Zisu (Dota 2), Omar "w33" Aliwi (Dota 2), Mihai "Pokeshark" Ene (Ultra Street Fighter 4), Alexandre "Predator" Prodan (Tekken Tag Tournament 2 - baieti) si Elena "Ellie" Surdu (Tekken Tag Tournament 2 - fete).

Romania a obtinut performante notabile, reusind sa se claseze in top 3 natiuni din lume, din 2010 pana in prezent.

Dream Hack Bucharest a avut loc weekendul trecut. Ne puteti spune ce presupune acest eveniment si cat de important este pentru pasionatii de jocuri video?

DreamHack Bucharest este cel mai mare eveniment de sport electronic din Romania. Weekendul precedent a avut loc cea de-a patra editie DreamHack la Bucuresti. Credem ca evenimentul este extrem de important pentru pasionatii de jocuri video, din moment ce peste 25.000 de oameni au fost prezenti la DreamHack Masters Bucharest, intre 31 octombrie si 2 noiembrie, in timp ce 2,2 milioane au urmarit evenimentul online.

Sala Polivalenta din Bucuresti a fost kilometrul zero al gamingului mondial. Cei mai buni jucatori profesionisti din tara si din strainatate s-au infruntat pentru trofee prestigioase si premii in valoare totala de 120.000 de dolari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bani joc calculator, #bani jocuri video, #salarii joc calculator, #salarii gameri, #DreamHack Bucuresti , #cariera