Joburi bune pentru care licenta este doar o hartie - TOP 5

Vineri, 01 August 2014, ora 07:55
30826 citiri
Joburi bune pentru care licenta este doar o hartie - TOP 5
Foto: SmartDreamers

In ziua de azi, multi tineri sunt descurajati de ideea de a nu avea o facultate terminata. Inca de mici copii au inceput sa investeasca timp, bani si nervi pentru studii si sunt condamnati sa continue sa o faca, cu gandul de a obtine mai degraba o diploma, decat cunostintele necesare pentru angajarea in domeniile pe care le urmaresc.

Totusi, conform ultimelor cercetari pe care specialistii platformei de recrutare online SmartDreamers le-au efectuat atat in randul angajatilor, cat si in cel al angajatorilor, se pare ca tendinta companiilor de a lasa garda jos atunci cand vine vorba despre licenta ca un criteriu eliminatoriu este din ce in ce mai accentuata.

Poate din cauza rezultatelor dezastruoase din ultimii ani ale absolventilor de liceu sau pentru ca, pur si simplu, angajatorii au inteles ca exista candidati fara facultatea terminata care sunt cel putin la fel de competenti precum cei cu licenta finalizata.

Va prezentam un top al job-urilor din domenii diverse, pentru care licenta poate fi doar o simpla hartie:

1. Domeniul IT

Fie ca vorbim despre programatori, designeri sau altii cu inclinatii in domeniu, cei care aplica pentru job-urile din IT pot avea acces usor la ele chiar si fara studii superioare.

Discutand cu Sergiu, senior web developer al unei companii din Cluj Napoca, am aflat ca mai mult de 50% dintre colegii lui nu au studii superioare finalizate, internship-urile si cursurile specifice fiind cu mult mai importante daca vrei sa faci primii pasi in domeniul care dicteaza piata muncii in ziua de azi, IT-ul.

In plus, am aflat si faptul ca veniturile sunt pe masura asteptarilor, astfel ca daca ai cunostinte de Java, spre exemplu, poti fi platit cu un salariu de aproximativ 500 de euro, chiar in primul an de munca, venit cu mult peste media celorlalte domenii.

De asemenea, ai si cele mai mari sanse de a lucra pentru o companie din strainatate iar salariul ti-l poti inzeci in doar cativa ani.

2. Online Advertising Manager

Pe masura ce retelele sociale au ajuns in stadiul in care aproape creeaza dependenta, iar timpul petrecut in lumea virtuala e in continua crestere, cei din marketing si publicitate se concentreaza sa capteze atentia publicului profitand din plin de online.

Si aici, ca si in cazul IT-ului, job-ul presupune mai degraba talent si inclinatie pentru acest domeniu, intr-o masura mult mai importanta decat studiile pe care ti le ofera sistemul de invatamant.

Cu cateva internship-uri, un portofoliu interesant, care sa contina neaparat pagini pe care le-ai administrat si sa releve cunostintele tale despre Ad-uri, poti sa faci primii pasi in domeniul lui Luke Sullivan, Martin Lindstrom sau Malcolm Gladwell (specialisti in marketing - n.red.).

Cat despre salariu, vei castiga in primul an undeva in jurul sumei de 400 de euro si, pe masura ce cunostintele tale se vor intersecta din ce in ce mai mult cu talentul, iti poti multiplica chiar si de trei ori venitul.

3. Vanzari

Vanzarile sunt de multa vreme in topul preferintelor candidatilor tineri, cu toate ca de multe ori nivelul de stres este poate mai ridicat decat in cazul altor job-uri, avand in vedere ca, in general, agentii de vanzare joaca principalul rol intr-o afacere.

Chiar daca in cele mai multe cazuri venitul fix se invarte in jurul sumei de 250-400 de euro, exista posibilitati de a obtine sume frumoase in urma comisioanelor si bonusurilor, in functie de vanzare.

Cat despre criteriile de angajare, oricat de enervant ar fi clasicul indemn "vinde-mi pixul acesta", de care sunt sanse sa te lovesti in cadrul unui interviu, cu cateva replici destepte poti acoperi intr-un mod elegant anii de studii cu care nu te poti mandri.

In general, in piata din Romania, francizele si partenerii gigantilor din telecomunicatii au tendinta de a angaja tineri inca din timpul facultatii, care nu au o experienta prea bogata sau chiar deloc, pentru a-i putea forma dupa bunul plac, prin propriile tehnici.

4. Agent call center limba straina

Chiar daca salariile din call center nu sunt in general cele mai satisfacatoare, in cazul in care cunosti foarte bine o limba straina ai sanse mari sa castigi dublu decat intr-unul in care se vorbeste romana.

De asemenea, reprezentantii unei companii de IT din Bucuresti ne-au precizat ca venitul unei persoane care cunoaste, spre exemplu, limba maghiara se invarte in jurul sumei de 1.700 de lei.

Mai mult, in cazul in care alegi departamentul de call center pe aceasta limba, criteriul de angajare principal il constituie nivelul de cunoastere al respectivei limbi, mai putin experienta anterioara sau o diploma de licenta, deoarece, spun angajatorii, trainingurile pentru un anumit job nu sunt atat de costisitoare si dureaza mult mai putin decat cursurile profesionale de limbi straine.

5. Game tester

Am ales sa discutam si despre acest job datorita usurintei cu care poti, ca tanar neexperimentat, sa il obtii. Asa ca, in cazul in care stii combinatii prin care Messi face minuni pe gazonul virtual sau iti pierzi noptile aparandu-ti cetatea, job-ul de game tester poate fi inceputul carierei tale.

Este adevarat, spre deosebire de celelalte despre care am vorbit anterior, aici salariile nu sunt tocmai cele mai satisfacatoare. Pentru inceput vei castiga undeva intre 800-1.000 de lei, insa pe masura ce evoluezi si ajungi in echipa de leadership, vei avea venituri destul de frumoase, jucandu-te sau coordonandu-i pe altii la distractie.

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#joburi fara facultate, #oferte locuri munca, #salarii , #oferte locuri munca