Job in tara vs job in strainatate - care e varianta mai avantajoasa

Advertorial
Miercuri, 04 Mai 2016, ora 12:28
37939 citiri
Job in tara vs job in strainatate - care e varianta mai avantajoasa

Intr-o tara in care milioane de locuitori au plecat in afara pentru a gasi o viata mai buna, este greu sa mai poti spune ceva despre locurile de munca din Romania.

Cu toate acestea, atat acestea, cat si ofertele din strainatate vin cu avantaje si, daca esti persoana potrivita la locul potrivit, poti sa traiesti decent, daca nu chiar bine, indiferent de locul in care iti gasesti un job.

Esential este sa stii sa cauti si sa profiti de situatie. Iar pentru a te convinge de acest lucru, am intrebat cativa experti in piata muncii si am reusit sa formulam cinci avantaje pentru fiecare dintre cele doua variante.

De ce merita sa stai in Romania si sa iti cauti un loc de munca bun

1. In primul rand, pentru ca esti aproape de casa, poate chiar in orasul in care se afla si familia

Oricum, insa, te vei afla la doar cateva ore de casa si vei putea ajunge mai des.

In Romania sunt si prietenii tai, fostii colegi si psihologii spun ca exista mai mari sanse sa iti gasesti jumatatea (pentru ca intre voi vor exista mai multe asemanari).

Pe de alta parte, aspectul financiar conteaza si el, dar si aici pot fi gasite lucruri bune.

2. Avem din ce in ce mai multe multinationale care ofera salarii atractive

Poate ca in cadrul acestor firme mari nu vei castiga la fel de mult precum o fac angajatii din alte parti ale lumii, dar in mod cert vei inregistra venituri mai mari si mai sigure decat o buna parte dintre cei care lucreaza la firme romanesti.

In plus, vei avea sansa de a realiza stagii de pregatire in strainatate si vei intra in contact cu persoane din toata lumea, de la care vei avea foarte multe de invatat.

3. Apar oferte din ce in ce mai bune si de la firmele autohtone

Salariile din Romania nu se compara si nici nu o vor face vreodata cu cele din afara tarii, dar, totusi, noile politici salariale de la noi incearca sa mai reduca din diferenta.

In plus, au aparut tot felul de locuri de munca in Romania, unele dintre ele in posturi de conducere, dar nu numai, care platesc bine, suficient pentru a avea o viata decenta, cu tot ceea ce este nevoie.

4. Exista oportunitati de dezvoltare

Romania se afla, de mult timp, pe harta multor firme mari care au realizat parteneriate cu cele de la noi din tara. Tocmai de aceea, patronii isi trimit angajatii la stagii de pregatire sau, din contra, vin specialisti din afara tarii pentru a ne antrena.

Si daca ai oportunitatea de a lucra intr-un astfel de program, nu doar ca vei invata mai multe, dar vei avea sanse mai mari ca in viitor sa poti ocupa chiar si un post in afara.

5. Alege o cultura pe care o cunosti si la care esti deja adaptat

Pentru multi din cei care pleaca in stainatate, adaptarea culturala pune niste probleme destul de mari.

Insa in Romania nu este nevoie de o perioada de acomodare, stiind deja cum este viata de aici. Asadar, va fi mai usor sa gasesti de lucru, dar si sa rezisti.

Sansele si avantajele vin si din strainatate

1. Este o provocare

Cei mai multi romani asociaza lucratul in strainatate cu job-urile pe care localnicii nu si le doresc si, chiar asa, ei tot pleaca. Insa schimbarea tarii poate sa reprezinte si sansa de a lucra intr-un spital, in IT sau chiar intr-un domeniu de cercetare, deci de a face o munca pentru care se lupta si strainii.

Sunt mii de romani care ocupa astfel de posturi, dar ceea ce iti vor spune toti este ca schimbarea mediului de munca a fost o provocare, una care a dus la o crestere substantiala din toate punctele de vedere.

2. Iti vei largi orizonturile

Toti romanii plecati la munca in strainatate, indiferent de job, au vazut ca se poate si altfel si ca lucrurile nu stau peste tot "ca la noi". Poti face si tu parte din aceasta categorie si, cu siguranta, va fi bine.

In plus, vei intalni oameni noi si vei invata foarte multe despre noi culturi, dar si lectii de viata pe care nu le vei uita niciodata.

3. Mai multe oportunitati de care poti profita

Odata plecat din tara, deja vei fi spart niste bariere si, daca ai trecut de acest hop, nu exista niciun motiv pentru a nu spera la ceva mai mult.

Asa ca, in cativa ani, poti gasi un loc de munca mai bun, poate tot acolo, poate in alta tara si nu va mai fi o problema asa mare sa pleci. Unii oameni lucreaza toata viata lor pe un singur post si sunt foarte multumiti, dar daca esti genul de persoana care cauta mereu noi posiblitati, nu exista niciun motiv sa nu o faci acum.

4. Poti sa calatoresti mai mult

Si nu, aici nu este vorba despre momentele cand te vei intoarce in tara sa iti vizitezi rudele. Fiecare nou loc are ceva de oferit, iar tarile in care se duc romanii sunt unele dintre cele mai frumoase din lume.

In plus, ai toate sansele sa strangi mai multi bani pentru a merge in vacante decat poti sa o faci in Romania. Si daca tot esti in Europa, de ce sa nu profiti si de acest lucru si sa vizitezi cat mai multe atractii turistice noi?

5. Salariile sunt mai bune

Am pastrat acest aspect la final pentru ca este evident. Oricat de mult ne-ar placea sa nu fie asa, din pacate, castigurile din Romania nu se vor compara prea curand cu cele din strainatate.

sadar, chiar daca doar banii te atrag pe alte meleaguri si doresti sa te intorci rapid in tara dupa ce s-a terminat contractul, tot o vei face un pic mai bogat.

Este insa responsabilitatea ta pentru a investi sau a cheltui inteligent acesti bani, pentru ca perioada petrecuta alaturi de cei dragi sa nu fi fost un timp pierdut inutil, pe care mai apoi sa il regreti.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#locuri munca Romania, #locuri munca strainatate , #locuri de munca disponibile