Job Expert Ai dreptul sa stii de ce ai fost respins la interviu?

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 08:00
5895 citiri
Job Expert Ai dreptul sa stii de ce ai fost respins la interviu?

Desi din punct de vedere legal angajatorul nu este obligat sa le ofere candidatilor feedback, o astfel de practica se va dovedi a fi benefica pentru ambele parti, chiar daca este vorba de un raspuns negativ.

Despre aceste subiect ne vorbeste in continuare Ioana Popa, consultant in legislatia muncii si consilier in cariera.

O problema destul de spinoasa si indelung dezbatuta legata de interviul de angajare este cea a raspunsului primit de candidat in urma discutiei fata in fata. Legal vorbind, nu exista niciun fel de prevedere referitoare la obligatia angajatorului de a oferi un feedback candidatilor intervievati.

Din pacate insa, in aria recrutarii, cel putin de ceva ani incoace, s-a impamantenit practica conform careia candidatul este contactat dupa interviu numai in cazul unui raspuns pozitiv.

Respins la angajare din cauza varstei - ce masuri pot fi luate

Personal, nu o consider o practica corecta. Domeniul resurselor umane se bazeaza foarte mult pe comunicare interumana si interesul fata de oameni si valoarea lor.

Lipsa feedback-ului va transmite un mesaj negativ referitor la importanta oamenilor pentru firma in cauza si, totodata, imaginea firmei risca sa fie afectata in randul candidatilor. In plus, va fi interpretata ca lipsa de profesionalism din partea recrutorului.

De asemenea, interviul ca etapa in gasirea unui job potrivit este si un exercitiu de conturare a unui stil propriu de comunicare in cadrul unui interviu, de punere in valoare a propriilor calitati si reusite, el poate influenta imaginea de sine a candidatului, putand zdruncina sau intari increderea intr-o eventuala reusita.

Candidatul poate afla pe aceasta cale si pe ce abilitati sau cunostinte sa se axeze pentru a obtine jobul dorit si unde este nevoie de eventuale imbunatatiri. Este, daca vreti, o contributie la evolutia profesionala a unui angajat.

Impact negativ la nivelul increderii in fortele proprii

Lipsa unui raspuns lamuritor referitor la motivul respingerii nu face decat sa afecteze aceasta incredere in propriile valori si sa reduca sansele de reusita viitoare ale persoanei respective.

Suna a poveste SF sau statistica, dar, din pacate, asa se intampla in realitate. Candidatii ajung sa isi piarda increderea in fortele proprii, sa se restructureze sau sa-si refaca de la zero sistemul de valori pentru ca nu vor sti niciodata pe ce anume s-a bazat acea nepotrivire.

Tentatia este intotdeauna de a asocia respingerea cu o greseala personala sau o valoarea scazuta in raport cu alte persoane intervievate pentru acelasi job.

Efecte pe termen lung pentru recrutor

Pentru un recrutor din firma specializata lipsa feedback-ului poate avea efecte pe termen lung. Stim ca orice firma de acest tip detine o baza de date cu oamenii care au luat parte la interviuri de angajare pentru clientii externi ai firmei.

Ce nu are voie angajatorul roman sa intrebe la interviu

Pentru o parte dintre ei procesul de recrutare nu se finalizeaza cu un raspuns pozitiv, dar este posibil sa isi continue cautarile apeland la ajutorul firmei in discutie.

Iar unii dintre cei angajati in urma unui astfel de interviu, daca ajung sa isi inceteze colaborarile pentru care au participat la discutii fata in fata si sa reintre intr-un proces activ de cautare a unui loc de munca, vor fi tentati sa reintre in legatura cu firmele de recrutare cu care au avut de-a face in trecut.

Daca insa in procesele anterioare a lipsit acest feedback post-interviu, sansele ca ei sa bata la aceeasi poarta scad simtitor.

Pe cand un raspuns acordat la timp, fie el si negativ, va creste sansele de gasire a unui candidat in acea baza de date despre care auzim multe firme vorbind destul de mult, sau ca acesta sa ceara din nou ajutorul firmei de recrutare in cautarea unei noi provocari in cariera.

Cum afla noul angajator ce ai facut in trecut si ce nu are voie sa spuna fostul sef

Personal, am trait astfel de experiente, am avut candidati care au revenit din propria initiativa la mine cand isi cautau joburi, iar cei mai multi dintre ei mi-au punctat exact acest aspect: faptul ca le-am dat raspuns de fiecare data i-a facut sa revina la mine. Sa nu uitam ca suntem fiinte sociale, iar comunicarea este un element esential in construirea relatiilor interumane, inclusiv la nivel profesional.

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#raspuns interviu angajare, #feedback angajator interviu, #respins interviu angajare , #interviu
Comentarii
Poza diana89
diana89
rank 1
www.modelederochii.com