Invata din greselile altora la interviul de angajare - cinci sfaturi cheie

Vineri, 22 August 2014, ora 07:13
30203 citiri
Invata din greselile altora la interviul de angajare - cinci sfaturi cheie
Foto: SmartDreamers

Iti cauti loc de munca sau vrei sa il schimbi pe cel actual, deoarece nu-ti mai convine situatia. Iti faci un CV model, te inregistrezi pe platforme de recrutare si incepi sa aplici.

Intrebi in stanga si in dreapta si, intr-un final, de multe ori dupa mult stres si timp pierdut, obtii un interviu la locul de munca pe care l-ai urmarit.

Crezi ca misiunea ta s-a incheiat aici? Evident, nu. Atunci asigura-te ca faci tot ce trebuie pentru a iesi invingator din cursa cu ceilalti candidati!

Vestimentatia nepotrivita

"Nu haina il face pe om", spune un vechi proverb romanesc. Cu toate acestea, intr-o lume obisnuita sa taxeze orice neregula, vestimentatia aleasa de persoanele care se prezinta la un interviu de angajare este foarte importanta.

In conditiile in care un numar impresionant de angajatori stiu inca din primele cinci minute ale interviului daca un candidat va trece sau nu de aceasta etapa, este destul de limpede de ce criteriul nu trebuie sa fie unul de neglijat.

In plus, atentia dedicata acestui aspect spune multe si despre respectul pe care un om il are pentru el si pentru cel cu care discuta. E adevarat, nu te poti imbraca la fel pentru interviul la o banca precum pentru cel la o agentie de publicitate.

Nu trebuie sa ai ultimul tip de croiala fina, dar e foarte important sa nu existe o discrepanta uriasa intre hainele pe care le porti si locul de munca pe care vrei sa il obtii.

Criticile aduse fostului angajator si lipsa de sinceritate

Dupa ce iei loc pe scaun, incepe procesul de cunoastere. Cei mai multi dintre recrutori te vor intreba de ce ai plecat de la fostul loc de munca.

Unele dintre cele mai intalnite greseli pe care candidatii le fac este sa minta sau sa creeze o imagine bazata pe critici aduse fostilor colegi sau angajatori: "eram o amenintare pentru colegi", "aveam coloana vertebrala" etc.

Fii succint si incearca sa spui adevarul fara sa intri in detalii inutile. Omul din fata ta nu vrea decat un viitor coleg capabil sa isi faca treaba si nu un mar stricat care sa strice tot sacul, apropo de proverbe.

Lipsa de documentare

In vremuri vitrege din punct de vedere al angajarilor, candidatii aplica la job-uri ad-hoc. In aceste conditii, de multe ori nici nu stiu cu care companie au discutat, odata ce au inchis telefonul.

Dar problema adevarata este ca nici in momentul in care trec pragul firmei nu sunt indeajuns de pregatiti pentru aceasta provocare si se bazeaza pe inspiratia de moment, ceea ce poate fi o greseala imensa.

Informatia e cea mai puternica unealta pe care o poti avea. Daca, spre exemplu, te angajezi ca agent de vanzari la o companie de telefonie mobila, atunci arunca o privire peste pachetele lor de abonament, de pilda.

Daca e vorba despre publicitate, atunci fa un research despre cele mai impresionante campanii ale lor. Analizeaza-le putin si indrazneste, dupa ce le dai ca exemplu, sa spui tu ce crezi ca ai adauga sau de ce te-au impresionat atat de mult.

Nu astepta de la recrutor toate intrebarile. O data pentru ca esti la un interviu de angajare, nu la un interogatoriu si in al doilea rand deoarece exista sansa sa nu primesti doar intrebari care te avantajeaza.

Timpul corect estimat

Sa ajungi la timp la un interviu nu e doar un principiu de bun simt, ci si un lucru care poate fi determinant in viitorul carierei pe care ti-o doresti. Oamenii din HR au timpul atat de limitat incat o intarziere aparent banala le poate da tot programul peste cap, exact ca un domino.

Daca se intampla asta, deja ai in fata o persoana nemultumita si va trebui sa muncesti poate dublu ca sa-i recastigi increderea. Asta daca ai timp sa o faci, caci tocmai ti-ai taiat din el.

Daca locuiesti intr-un oras mare, de ce sa nu faci un drum de recunoastere inainte, pentru a te asigura ca in ziua urmatoare vei ajunge la timp? Totusi, daca din motive reale intervine ceva, asigura-te ca in agenda ai numarul celui care te-a programat la interviu si anunta-l din timp. Rareori in astfel de cazuri nu vei gasi intelegere.

Atitudinea

Prea timid, prea indraznet, prea arogant, prea glumet. Elimina "prea" din start din context, e o regula general valabila. Prin atitudinea pe care o ai poti transmite, chiar daca nu e nici pe departe asa, dezinteres, demotivare sau non-implicare.

Nu lasa nici macar o data impresia de superioritate, oricat de pregatit esti pentru postul respectiv. Te pacalesti singur daca crezi ca aptitudinile tale vor castiga in fata aerelor de superioritate. Aminteste-ti ca ai in fata niste oameni, nu masinarii pentru care nu conteaza atitudinea.

Un alt risc este de a cadea in capcana prea multor glume. Fii prietenos, dar nu exagerat de familiar. Nimeni nu spune sa exagerezi cu seriozitate, dar ia in calcul ca esti intr-un cadru profesional.

Interviul se poate incheia chiar si in hohote de ras, dar acesta e un lucru inselator daca tot ceea ce ai facut a fost sa distrezi recrutorul. Nu e tocmai cel mai bun element in procesul de convingere pe care te poti baza, in conditiile in care oamenii aceia cauta un viitor coleg capabil sa aduca profituri in companie si nu un stand-up comediant.

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#greseli interviu angajare, #sfaturi angajare , #interviu