Intrebari ciudate puse la interviul de angajare

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 15:29
15404 citiri
Intrebari ciudate puse la interviul de angajare
Foto: Realitatea

Compania Amazon, care alaturi de Apple, Google si Facebook face parte din marele cvartet al Interneului, are un stil propriu de a testa viitorii angajati cu un set de intrebari naucitoare, in afara tematicei profesionale.

Uneori intrebarile, aparent fara legatura cu obiectul angajarii sau derutante prin modul socant in care apar, pot da o imagine corecta privind capacitatea de reactie a candidatului, promptitudinea si stapanirea de sine sau spontaneitatea inteligentei lui.

Recent, compania a testat angajarea unui mare lot de persoane, cu care intentioneaza sa faca fata solicitarilor crescute la care se asteapta cu prilejul Craciunului si al Anului Nou. Oferta este cu atat mai tentanta, cu cat numarul locurilor de munca oferite este mai mult decat atractiv: 70.000 angajati, deocamdata cu titlu sezonier - noteaza La Tribune.

Presa a reusit sa puna mana pe o parte din intrebarile puse celor chestionati, dar raspunsurile corecte la intrebari n-au fost date publicitatii. De altfel, unele sunt atat de ambigue, incat s-ar putea nici sa nu existe un raspuns precis, caci nu raspunsul il cauta examinatorul, ci felul cum face fata candidatorul la o situatie neasteptata.

Iata in cele de mai jos cateva mostre:

Cate vaci apreciezi ca exista in Canada? (Fara indoiala ca statistica zootehniei canadiene are un raspuns oficial, dar iti trebuie multa intuitie, ca sa faci o evaluare, chiar si vaga.)

Ce ai face mai intai, daca ai ateriza de pe planeta Marte pe planeta Pamant?

Stii cum se numeste Directorul General al companiei noastre, la care vrei sa te angajezi? Te rog sa pronunti corect numele lui.

Daca tu reprezinti compania Amazon, iar Samsung iti ofera 10.000 bucati de Samsung Galaxy S3, cu un rabat de 35%, crezi ca aceasta este o afacere buna?

Accepti sa lucrezi patru zile la rand stand numai in picioare timp de 10 ore pe zi?

Alte intrebari

Dar Amazon nu este singura societate care pune intrebari traznite. Compania Glassdoor a colectionat si altele, la fel de ciudate puse de diverse companii. Iata si pentru acest caz cateva mostre:

Cati utlizatori are Facebook in San Francisco, intr-o zi de sambata la orele 2:30 p.m?

Daca germanii ar fi cei mai inalti oameni din lume, cum ai proceda ca sa dovedesti acest lucru in fata opiniei publice?

Fata de situatia cand ai fi seful unui grup de 15 angajati care-ti sunt toti antipatici, sau situatia cand ai fi cel din urma dintre cei 15, dar toti ti-ar fi pe plac, ce varianta preferi?

Poti imagina vreo solutie pentru rezolvarea flagelului de foame in tarile subdezvoldate din lume?

Cati bani crezi ca au cheltuit pe benzina anul trecut locuitorii din Dallas?

Trebuie sa faci curatenie in dormitorul de acasa, in biroul de la servicu si trebuie sa speli masina. Cu care incepi mai intai?

Cate avioane apreciezi ca zboara in acest moment peste Kansas?

Intr-un buchet de flori, doar doua nu sunt trandafiri, doar doua nu sunt lalele si doar doua nu sunt margarete. Cate flori are buchetul? (De randul acesta, avem raspunsul: buchetul are trei flori - un trandafir, o lalea si o margareta.)

Intrebari traznite in Romania

Lista de intrebari este mare si mi-am propus sa dau numai cateva mostre, dar nu ma pot abtine sa nu amintesc un caz care facea valva in Bucurestiul anilor '40.

Profesorul Dumitriu din facultatea de Drept a acelor vremuri obisnuia sa puna la incercare candidatii la concursul de admitere cu intrebari de perspicaticate. Una din acestea suna asa: "Cu ce ti se pare ca seamana o lamaie?". Unii ziceau cu o portocoala, altii cu o mandarina sau un gref.

Toate raspunsurile erau apreciate ca bune, dar venea cea de a doua: "Daca tai lamaia in doua, cu ce seamana jumatatea obtinuta?". Se pare ca, dintre toti candidatii acelui an, unul singur a dat raspunsul corect: cu cealalta jumatate.

Noroc ca intrebarea era orienativa si nu constituia proba de concurs.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#perspicacitate raspunsuri, #facultate admitere, #inteligenta intrebari , #interviu