Interviu pentru un loc de munca

Advertorial
Joi, 15 Iunie 2017, ora 23:00
12928 citiri

Putem vorbi despre un etalon care trebuie respectat atunci cand mergem la un interviu pentru un loc de munca?

Daca ne aflam in situatia in care ne cautam un job si deja am facut cativa pasi si anume: trimiterea unei scrisori de intentie, trimiterea unui CV, atunci oricand ne putem astepta sa fim cautati pentru a participa la un interviu, iar daca suntem la inceput, nu am mai avut un loc de munca pana in acel moment, trebuie sa fim familiarizati cu o lista intreaga de lucruri care trebuie respectate, insa daca am mai trecut prin asta, nici atunci nu putem spune ca le stim pe toate, tot timpul vom afla lucruri noi pe care le cer angajatorii si nu in ultimul rand, oamenii fiind diferiti, nu putem fi pe placul tuturor, oricat ne-am stradui noi sa intram in gratii pentru a obtine acel loc de munca.

Intotdeauna ne vom documenta inainte de a merge la un interviu, sa aflam cat mai multe despre firma la care urmeaza sa participam la interviu.

Trebuie sa fim convinsi ca stim foarte bine cand a fost deschisa, cu ce se ocupa in detaliu, ce portofoliu de clienti are daca este cazul, dar in mare trebuie sa fim pregatiti pentru aceste lucruri in cazul in care suntem intrebati si nu numai.

In dialogul pe care il purtam cu angajatorul putem sa strecuram si fraze legate de acest aspect, sa aratam ca stim unde am venit, ca nu este un interviu din lungul sir de interviuri la care participam in acea perioada si ca am uitat si pentru ce loc de munca am venit aici.

Poate am avut o seara agitata, nu ne-am simtit bine sau pur si simplu nu ne-am putut odihni. Este foarte important sa nu aratam asta celui care se afla in fata noastra, deoarece el nu este interesat de acest aspect si nu este acolo pentru a ne compatimi sau a trece cu vederea.

Vom merge intotdeauna cu un carnetel pe care sa ne trecem anumite notite daca este cazul, cu cateva copii dupa cv-ul nostru, chiar daca angajatorul il are deja.

Sunt unele cazuri in care nu il are sau pur si simplu nu il gaseste in momentul respectiv. Noi trebuie neaparat sa il avem la noi si sa stim foarte bine ce contine cv-ul nostru.

Putem lua cu noi originale sau copii dupa diplome de pregatire in domeniul respectiv in care dorim sa activam, putem lua cu noi dovada unor proiecte la care am lucrat, mentionand angajatorului ca dorim cel mai bine sa si exemplificam proiectele la care am lucrat inainte de a ajunge la el.

Va fi cu siguranta impresionat, indiferent daca vom da dovada de putina stangacie sau nu. Daca vom fi foarte siguri pe noi si vom stii cu adevarat ce facem acolo, el va simti si observa acest lucru si vom avea un puct in plus la obtinerea locului de munca.

Atunci cand mergem si vrem sa obtinem un loc de munca cu orice pret, interviul trebuie sa fie considerat ca si un examen pe care l-am avut in liceu sau facultate.

Tinuta este obligatorie atunci cand trebuie sa ne prezentam la un interviu de genul acesta. In niciun caz nu ne vom prezenta intr-o tinuta sport, nu vom pleca cu parul nearanjat si neingrijit si nu vom pleca pe ultima suta de metri.

Intotdeauna la un astfel de interviu trebuie sa ajungem cu minimum 15 minute inainte, sa ne tragem sufletul, sa ne adunam sau daca afara este frig, sa ne putem incalzi ca sa fim in regula atunci cand ne vine randul sa intram la interviu.

Daca un barbat trebuie sa se prezinte la interviu pentru un loc de munca, atunci el trebuie sa poarte neaparat un costum sau pantalon si sacou care sa se asorteze, neaparat in culori inchise, nu deschise.

Camasa ar fi de preferat sa fie alba, bine calcata si obligatoriu inchisa la nasturi pana sus, chiar daca nu poarta cravata. Accesoriile pot fi prezente, dar cu bun-simt.

In cazul unei femei, situatia sta putin mai altfel, ei atribuindu-se o paleta mai larga de tinute cu care trebuie sa se imbrace la un interviu.

Poate purta un costum format din pantalon si sacou cu camasa sau pantalonul il poate inlocui cu o fusta lunga sau cel putin peste genunchi,neaparat dreapta sau conica si in niciun caz scurta.

Camasa nu trebuie sa fie in culori aprinse, trebuie sa fie cat mai neutra si nu transparenta.

Sacoul, fusta sau pantalonul trebuie sa fie de culoare inchisa, cat mai sobra, o tinuta office-casual.

Pantofii nu trebuie sa fie cu toc foarte inalt, iar parul trebuie sa fie strans la spate, pentru a fi cat mai decent.

Manichiura de asemenea este obligatoriu sa fie impecabila, cu unghiile nu prea lungi, iar daca nu sunt acoperite cu oja, atunci sa fie curate.

Zambetul este foarte important atunci cand suntem intr-o astfel de situatie, dar nici sa exageram. La un interviu pentru un loc de munca totul se face cu masura.

Poti cere intr-un mod diplomat sa ti se ofere acel job pentru ca: esti cel mai potrivit, experienta ta pe care ai acumulat-o va face firma sa creasca, esti un bun lider si aici lista poate continua. Trebuie mereu sa avem argumente pentru tot ceea ce spunem.

Se poate intampla sa pasim cu stangul in discutie, din cauza emotiilor. Nu trebuie sa ne panicam, ci trebuie sa avem curajul sa ne cerem scuze si sa ne acorde permisiunea sa o luam de la capat, adunandu-ne si demonstrand ca totul a fost numai din cauza emotiilor.

Cu siguranta cel care va intervieveaza a mai avut parte de astfel de candidati si va intelege asta, mai ales ca poate si el a fost candva pus in aceeasi situatie.

Se poate ca si intervievatorul sa nu stie sa conduca discutia suficient de bine, si sa il lase pe recrut sa prezinte, fara prea multe intrebari, insa trebuie sa preluam noi si sa conducem discutia in favoarea noastra.

Putem vorbi si despre proiecte cu care nu am avut succes, dar putem demonstra ca am invatat din asta si ne-a fost de folos pe viitor.

Cu o parte din aceste lucruri va puteti intalni la un interviu si mult mai multe pot fi, in functie de angajator, de locul de munca pentru care va prezentati.

Invata sa iei atitudine si nu lasa pe nimeni sa fie mai bun decat tine, lupta pentru locul de munca pe care ti-l doresti!

Aplica la un loc de munca in strainatate pe www.jobslist.ro.

Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#interviu angajare, #munca strainatate, #job strainatate , #interviu