Inchiderea rafinariei Arpechim lasa fara locuri de munca peste 700 de oameni

Vineri, 25 Martie 2011, ora 13:18
2106 citiri
Inchiderea rafinariei Arpechim lasa fara locuri de munca peste 700 de oameni
Foto: Arhiva

Cei peste 700 de angajati ai sectiei de rafinare Arpechim isi vor pierde locurile de munca in urma deciziei companiei OMV Petrom de a inchide definitiv rafinaria, din ratiuni economice.

Liderul sindicatului Rafinorul, Ionel Popescu, care ii reprezinta pe cei peste 700 de angajati ai sectiei de rafinare Arpechim si alti 400 de angajati de la companii care au contracte cu Arpechim, a declarat ca exista un plan de protectie social pentru salariatii rafinariei, valabil pana la sfarsitul anului 2012.

"Am facut tot ce a tinut de noi, de sindicatul Rafinorul. Dupa ce am aflat ca se va depune aceasta motiune de inchidere, am facut demersuri, am cerut o amanare a deciziei, avand in vedere contextul social. Am facut si o adresa catre prefectul judetului Arges, cerand ca macar sa se amane. Deocamdata, mai trebuie sa fie facuti niste pasi pana la inchiderea completa. Nu am discutat inca problema salariatilor, o vom discuta la momentul potrivit. Noi avem un plan social de protectie pana in decembrie 2012", a precizat Ionel Popescu, liderul sindicatului Rafinorul.

Totodata, liderul de sindicat este de parere ca statul ar trebui sa se implice in aceasta problema, pentru ca numarul celor care isi vor pierde locurile de munca este foarte mare.

"Este vorba de 700 de oameni, de perspectiva locurilor de munca. Va fi o problema sociala pentru Pitesti, pentru judetul Arges. Mediul economic actual indica faptul ca se va ajunge la inchidere, dar ar trebui ca statul sa se implice, pentru ca este o problema social, plus ca statul roman nu mai are in prezent nicio rafinarie. Sa nu uitam ca Arpechim este o rafinarie modernizata, in care s-au facut investitii", a mai sustinut Ionel Popescu.

Compania OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze in sud-estul Europei, a anuntat vineri ca a decis inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim, care a fost in functiune numai trei luni in 2010, din ratiuni economice, iar vanzarea rafinariei - una dintre optiuni - nu este fezabila.

Salariatii afectati de aceasta decizie vor primi plati compensatorii, a caror valoare variaza in functie de vechime. Pe langa platile compensatorii, Petrom s-a angajat sa suporte cheltuielile in cazul in care fostii salariati se inscriu la cursuri de recalificare. In plus, compania sprijina salariatii disponibilizati in vederea reintegrarii acestora pe piata fortei de munca, prin intermediul Centrelor de Tranzitie. Acestea au rolul de a oferi, in functie de optiunile personale, servicii de reintegrare pe piata fortei de munca sau servicii necesare deschiderii unei afaceri.

Valoarea totala a platilor compensatorii si a altor masuri de protectie sociala se va ridica pana la circa 10 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#700 angajati concediati Arpechim, #inchidere rafinarie Arpechim , #concedieri