Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Imigrantii de care Germania are nevoie

Sambata, 02 Martie 2013, ora 18:02
5960 citiri
Imigrantii de care Germania are nevoie
Foto: Der Spiegel

O noua generatie de imigranti inalt calificati din sudul si estul Europei, inclusiv din Romania, isi cauta un viitor in Germania. Tineri, educati, poligloti, ei sunt cei de care are nevoie economia Germaniei in prezent.

Este vorba de refugiatii crizei europene, ale caror perspective au fost ruinate in tarile de origine atunci cand sistemul financiar european a inceput sa se clatine, scrie Der Spiegel.

In 1960, din sudul Europei a ajuns in Germania de Vest, in cautarea de locuri de munca, primul grup important de imigranti. Spre deosebire de acestia, imigrantii din prezent nu lucreaza in fabrici, ci ocupa functii de top in activitatea de cercetare, esentiale pentru dezvoltarea Germaniei, formand o elita care schimba imaginea imigrantilor la nivelul societatii.

In prezent, pentru prima data in istoria Germaniei de dupa razboi, aproape jumatate dintre strainii care vin in aceasta tara au studii superioare. Ei vin in numar mare, cel mai mare din 1990, doar in prima jumatate a anului trecut depasind jumatate de milion.

Oficialii germani numesc noul tip de imigrant un "dar divin". "Ne ajuta tara, facand-o mai tanara, mai creativa si mai internationala. Toata lumea beneficiaza", a spus ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen.

Astfel de afirmatii par nebisnuite din partea Uniunii Crestin Democrate (CDU), in contextul in care, cu aproximativ un deceniu in urma, un membru al acestei grupari politice conservatoare afirma ca germanii ar trebui sa aiba copii, in loc sa permita imigrantilor din India sa ocupe posturi in sectorul tehnologic.

Acum, insa, chiar si CDU recunoaste ca tara trebuie sa-si modifice politica fata de imigranti daca vrea sa-si mentina pozitia economica dominanta.

In contextul in care populatia germana imbatraneste, populatia activa va fi depasita de numarul pensionarilor, pe care trebuie sa-i sustina. Datele demografice prezentate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata ca Germania isi poate mentine forta economica doar daca numarul imigrantilor depaseste 400.000 de persoane anual.

Primii membri ai generatiei baby-boom din perioada miracolului economic se apropie de varsta de pensionare. Pana in 2025, tara va avea un deficit de muncitori calificati. Companiile din Germania resimt deja acest aspect.

Ca urmare a politicii anti-imigrationiste a politicienilor germani, numarul emigrantilor l-a depasit pe cel al imigrantilor in 2008 si 2009.

Unul dintre imigrantii care vor schimba Europa este Emilia Cincu, in varsta de 28 de ani, din Romania, biolog la Universitatea Humboldt din Berlin. Ea a venit in Germania pentru ca beneficiaza aici de un loc de munca, de un salariu si de timp pentru cercetare. Insa, daca va primi o oferta mai buna, nu va ezita sa plece mai departe, a spus romanca pentru publicatia germana.

Astfel, Germania trebuie sa le ofere noilor imigranti motive sa ramana. Raman in continuare multe de facut atat din partea guvernului german, in sensul crearii unor conditii pentru imigrant si familia sa, dar si pentru companiile germane, care, desi resimt lipsa fortei de munca inalt calificate, nu fac eforturi pentru a atrage tinerele elite europene.

Daca Germania incepe sa inteleaga importanta elitelor, saracii europeni, in special romanii si bulgarii, nu au parte de o imagine foarte prietenoasa in presa germana, care titreaza afirmatii precum "imigrantii romani si bulgari saraci ataca Germania". De la aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana in 2007, numarul imigrantilor din aceste tari a crescut de la 64.000 la 182.000 in 2012, potrivit Focus Information Agency.

Totusi, rata migratiei saracilor este mai mica decat pretind publicatiile germane, arata cercetatorii. Potrivit Institutului pentru Cercetare Economica, 80% dintre imigranti au un loc de munca. Dintre acestia, 22% sunt inalti calificati si 46% calificati.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#imigranti calificati Germania, #forta munca Germania, #migrare Germania, #locuri munca Germania , #locuri munca Germania