Hossu: Politicile europene privind cresterea locurilor de munca nu au adus rezultate

Joi, 10 Martie 2011, ora 23:31
1785 citiri
Hossu: Politicile europene privind cresterea locurilor de munca nu au adus rezultate

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu a afirmat ca proiectul de Cod al Muncii ce-si propune sa creasca numarul contractelor de munca nu va obtine aceste rezultate deoarece nici politicile europene similare nu au fost fructuoase.

In cadrul unei dezbateri a GDS legate de proiectul de Cod al Muncii, Bogdan Hossu a afirmat ca Guvernul nu a luat in consideratie amendamentele sindicatelor legate de limitarea abuzurilor angajatorilor.

"Va dau exemplul problemei normarii muncii: cand spuneti ca ma pot duce in justitie, ea judeca doar pe documente realizate de experti, experti care nu exista in Romania. Codul Muncii trebuie sa protejeze partea slaba in relatia contractuala, adica angajatul. Vreti sau nu sa acceptati, in toate filosofiile, salariatul este partea slaba in relatia contractuala", s-a adresat Hossu primului-ministru Emil Boc.

De asemenea, Hossu s-a aratat rezervat fata de eficienta noilor prevederi ce sanctioneaza munca la negru aratand ca institutiile de control din domeniul muncii nu au avut rezultate pana acum, pledand in schimb pentru cresterea sanctiunilor financiare.

"Daca utilizeaza munca la negru, prefer ca angajatorul sa inchida poarta pentru ca el creeaza dumping pe piata fata de angajatorii corecti. Era mai utila o asemenea combatere. Cand este vorba de bani, statul este mult mai grijuliu decat atunci cand e vorba de amenda penala pe care nu o vede faptic, ci doar ii incarca sarcina fiscala. Un puscarias costa mai scump decat un salariat", a spus liderul Cartel Alfa.

El a apreciat ca politicile Uniunii Europene privind crearea de locuri de munca nu pot constitui un model viabil din moment ce, in opt ani de aplicare, rezultatele nu au fost cele scontate.

"Intr-adevar, au crescut numarul contractelor pe durata determinata, dar veniturile pe cumulat erau mai mici decat la cele pe durata nedeterminata. S-a ajuns la precarizarea muncii cu rezultate negative pe venituri. De asemenea, avem un tabu promovat de FMI: nu cresteti salariul minim pentru ca, pastrat la niveluri scazute, poate determina cresterea numarului de locuri de munca. Dar dupa 10 ani de practica s-a dovedit ca nu s-au creat noi locuri de munca", a afirmat sindicalistul.

Pe de alta parte, premierul Boc a aratat ca este nevoie de stimularea performantei angajatului, inclusiv prin Codul Muncii. "Azi mai mult esti protejat daca esti sarac decat daca esti performant. Am avut curajul sa spunem ca obligatia noastra este sa facem legi prin care sa incurajam performanta. Daca vom sprijini saracia si mana intinsa ne vom scufunda cu totii", a declarat primul-ministru.

El a tinut sa replice si acuzatiilor sindicatelor ca noul Cod va limita puterile sindicatelor. "Intr-o unitate in care exista 200 de salariati dintre care unul este afilitat, sa spunem, la sindicatul soferilor, blocheaza dreptul celorlalti salariati sa participe la negocierile asupra contractului colectiv si nu cred ca este corect. Cei 200 ar trebui sa decida daca sunt reprezentati de sindicat sau de reprezentantii lor alesi de catre ei", a afirmat premierul.

In schimb, Hossu a invocat prevederile Conventiei Internationale a Muncii. "Nu puteti submina structura sindicala folosind delegati sindicali pentru ca organizatia sindicala este perpetua, in timp ce delegatii sindicali exista doar pe durata negocierii unui contract", a spus liderul Cartel Alfa.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Bogdan Hossu codul muncii, #Uniunea Europeana locuri munca, #criza somaj Romania , #cereri locuri de munca
Comentarii
Poza lynch.em_all
lynch.em_all
rank 2
OK. Sa aplicam politicile rusesti si chinezesti...