Hobby-uri pe care ar trebui sa le incluzi in CV - Si unul care nu are ce sa caute acolo

Sambata, 06 August 2016, ora 13:27
95991 citiri
Hobby-uri pe care ar trebui sa le incluzi in CV - Si unul care nu are ce sa caute acolo
Foto: Arhiva/Pixabay

Sfatul traditional, cand vine vorba de sectiunea de Hobby din CV, e ca aceasta sa nu existe, pentru ca se iroseste spatiu valoros (CV-ul devine prea lung, greu sau imposibil de citit) si se pierd secunde pretioase din timpul celui care recruteaza.

Exista insa situatii in care aceasta sectiune aduce valoare CV-ului, dandu-ti un avantaj, relateaza Business Insider.

Daca iti doresti sa ajungi la Google, de exemplu, managerii chiar sunt interesati de detaliile personale din CV, povesteste un fost angajat.

Si alte companii apreciaza sa vada in CV un hobby cumva inrudit cu functia scoasa la concurs. Daca hobby-ul sugereaza o trasatura care e importanta la jobul respectiv, e o idee buna ca acesta sa fie inclus in CV, explica Alyssa Gelbard, fondator si presedinte al unei firme de consultanta in domeniul carierei si personal-branding, Resume Strategists.

A vedea hobby-urile cuiva e ca si cum ai avea acces la personalitatea sa, inainte de a cunoaste acea persoana. Insa, puncteaza specialistul, trebuie sa fii sigur ca poti vorbi despre activitatea mentionata ca hobby si sa explici de ce ai inclus-o in CV.

Iata o lista de 12 hobby-uri pe care ar trebui sa le iei in considerare pentru CV-ul tau, in masura in care ti se potrivesc:

Yoga

Aceasta demonstreaza capacitatea ta de a fi calm si de a controla situatia. Daca tintesti un job intr-un mediu unde se intampla multe lucruri si in ritm alert, cum e domeniul publicitatii sau intr-o firma de PR, mentionarea acestei activitati la sectiunea "Hobby" iti va aduce un avantaj. Cei care citesc CV-ul vor pleca de la premisa ca faci fata cu bine presiunii.

Sporturile extreme

A mentiona sporturile extreme - participarea la ultra-maratoane, drumetiile cu bicicleta pe munte, skydiving - arata potentialului angajator ca te simti confortabil sa darami bariere, ca esti disciplinat, ca nu ti-e teama de necunoscut, ca-ti asumi riscurile calculat.

Aceste trasaturi sunt de dorit in orice pozitie de conducere, mai cu seama in companiile tinere, in dezvoltare.

Productiile video

Un astfel de hobby este de dorit sa fie trecut in CV mai ales daca tintesti un job ca organizator de evenimente. Probabil ca esti familiarizat cu termeni ca broadcasting sau live streaming, componente ale conferintelor sau evenimentelor similare.

Includerea unui astfel de hobby in CV arata ca iti place precizia, tii la detalii, acestea fiind trasaturi cautate in cazul unui astfel de job.

Sporturile de anduranta

Daca iei parte la maratoane sau triatlonuri ori la curse lungi de ciclism ar trebui sa mentionezi asta in CV, pentru ca trimite cu gandul la tenacitate si dedicare. Sunt calitati cerute mai ales in dezvoltarea afacerilor, management si chiar vanzari.

Capitanul unei echipe de sport

Nu doar ca faci sport, ci esti capitanul echipei, in timpul liber? Poate fi vorba despre fotbal, polo, volei, orice sport de echipa. Daca mentionezi in CV ca esti capitanul echipei, vei scoate in evidenta calitatea de lider.

Studiile au aratat ca cei care fac sporturi de echipa se descurca bine in corporatii.

Tii un blog

Daca jobul visat e in domeniul comunicarii sau in marketing, e util sa mentionezi ca ai un blog (cu conditia sa fie adevarat, evident). Asigura-te, insa, ca ai postari actuale, ca nu faci greseli de ortografie, ca scrii bine si interesant si ca temele abordate reflecta ceea ce trebuie legat de persoana ta, ca se "asorteaza" brandului tau.

Catararile pe munte

Mai ales daca ai urcat pe cei mai inalti munti din mai multe tari, ar trebui sa mentionezi asta in CV. Angajatorul va intelege ca are de-a face cu o personalitate puternica.

Gradinaritul

Pasiunea pentru gradinarit ii poate sugera angajatorului faptul ca esti interesat de energia verde si ca stii ce inseamna sustenabilitatea. E clar ca iti pasa de natura, mediu, ceea ce-ti poate aduce un avantaj.

Jocuri video cu fotbal

Exista domenii in care faptul ca-ti place sa-ti asumi riscuri e un aspect pozitiv. Daca lucrezi cu capitalul de risc, in sistemul bancar, e cazul sa mentionezi un astfel de hobby in CV.

Fotografia

E un hobby potrivit pentru o persoana care urmareste sa ocupe o functie de director de creatie la o agentie de marketing digital, pentru ca denota creativitate, rabdare, ambele fiind trasaturi de dorit in acest caz. Nu strica sa ai si un website bine pus la punct, la care sa dai link in CV.

Canti la un instrument

O astfel de mentionare in CV (cand nu se urmareste un job care are legatura cu muzica) arata ca esti o persoana care se poate concentra usor, dedicata, disciplinata. E un hobby care ar trebui trecut in CV daca aplici pentru un post in inginerie civila, de exemplu.

Orice alt hobby neobisnuit (intr-un sens bun)

Daca practici jiujitsu sau ai creat propriul parfum, ori poate ai un hobby care poate duce discutia intr-un loc interesant, merita sa-l incluzi in CV. Daca iti place sa vanezi, poate nu ar fi cazul sa amintesti asta in CV.

Ce nu ar trebui sa incluzi in CV: cititul

E poate cel mai comun hobby din CV-uri. Desi ai spune ca o astfel de mentionare nu-ti poate aduce decat avantaje, in realitate ar trebui sa te gandesti ca, teoretic, toata lumea stie sa citeasca, asa ca nu e tocmai un motiv de lauda. In loc sa transmiti faptul ca esti o persoana care aloca mult timp gandurilor, o persoana cu multe cunostinte, de fapt trambitezi faptul ca esti un singuratic.

Te-ar putea interesa si Hobby-uri nebanuite: Cu ce se ocupa cei mai importanti CEO cand nu muncesc

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#hobby CV, #sectiune hobby CV, #CV recomandari, #hobby bun CV functie job, #hobby CV ce denota, #CV profesional recomandari , #interviu