Guvernul Boc a promis FMI ca va concedia 74.000 de bugetari in 2010

Miercuri, 04 August 2010, ora 16:46
2937 citiri
Guvernul Boc a promis FMI ca va concedia 74.000 de bugetari in 2010
Foto: Arhiva

Guvernul Boc s-a angajat fata de FMI sa concedieze 74.000 de bugetari pana la sfarsitul lui 2010, se arata in scrisoarea de intentie la acordul stand-by.

Mai mult, si in 2011 ar urma sa fie concediati, potrivit intelegerii cu FMI, alti 27.000 de bugetari, arata Mediafax.

FMI pleaca din Romania: Vezi laudele si criticile la adresa Guvernului

Aceste disponibilizari ar veni dupa ce 27.000 de salariati din sistemul public au fost deja dati afara.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffery Franks, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca FMI "nu are satisfactii" cand oamenii sunt dati afara, insa guvernul trebuie sa reformeze sistemul bugetar.

Mai mult, intr-o declaratie pentru Mediafax, Franks a spus ca "Guvernul se afla pe drumul cel bun in atingerea tintei (70.000 de concedieri pana la inceputul anului viitor - n.r.)". Pana in prezent au fost concediati peste 30.000. De asemenea, au mai fost efectuate cateva mii de reduceri de posturi in ultimele doua luni. In septembrie, ne asteptam la o restructurare a sistemului educational, cand numarul profesorilor va fi redus. Va exista o continua restructurare pana la finele anului".

Exces de zel la Guvern? Mai multe disponibilizari decat s-a stabilit

El a subliniat ca Executivul si-a luat chiar angajamentul sa faca mai multe desponibilizari decat era stabilit.

"Intentia Guvernului este sa continue sa reduca numarul bugetarilor pentru a crea spatiu pentru majorari salariale pentru cei care raman in sistemul bugetar. Guvernul anticipeaza mii de reduceri de personal peste cele 70.000 de posturi", a mai spus Franks.

In contextul in care Emil Boc a anuntat miercuri ca in 2011 salariile bugetarilor vor creste cu pana la 10%, se pare ca doar prin disponibilizari va putea face acest lucru.

"Cu conditia sa existe noi concedieri (a cel putin 15.000 bugetari pana la finele anului 2011), masurile vor lasa loc pentru a acorda o majorare modesta a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, in conditiile indeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzand toate formele de compensatii)", se arata in scrisoarea de intentie citata de Mediafax.

Pensiile nu cresc in 2011, al 13-lea salariu, eliminat

Guvernul s-a mai angajat sa mentina inghetate pensiile, sa elimine al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile la incalzire, precum si sa revizuiasca sistemul de asistenta si Codul Muncii

"Aprobarea Parlamentului pentru un buget pe 2011 construit in acesti parametri va reprezenta un angajament pentru jumatatea lunii decembrie 2010", se arata in scrisoare.

Executivul s-a angajat totodata in fata FMI ca nivelul de contributie la sistemul de pensii private va creste, in 2011, de la 2,5% la 3%, pana la sfarsitul acestui an, precum si ca va revizui Codul Muncii si alte legi privind piata muncii, inclusiv pentru a "imbunatati" cadrul de negociere a salariilor.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#FMI concedieri bugetari Guvern, #Guvern FMI acord imprumut, #Romania FMI transa imprumut , #concedieri